Träningstips
4 juli 2019 07:55
Ridsportplus

Rodrigo Pessoa tipsar: Skolor i trav ger mjukare hoppning

ProffstipsNär Rodrigo Pessoa värmer upp sina hästar och förbereder dem för ett pass med hoppning, är han noga med markarbetet. Här delar den flerfaldiga världscup- och mästerskapsvinnaren med sig av en favoritövning för ändamålet.

Rodrigo Pessoa tipsar: Skolor i trav ger mjukare hoppning
Py Jägerdén rider övningen på Tora J-Lid (sto f-12 e Tornesh-Voltaire) vid en clinic i Smedstad Ridsportcenter i Linköping den 2 april, anordnad av Riders Event. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Rodrigo Pessoa berättar att han gärna länger stiglädren ett par hål för att bättre nå om hästen.
– Hästen behöver vara flexibel i kroppen för att kunna hoppa mjukt och atletiskt. Då är öppna i trav under nedsittning en bra rörelse för att böja kroppen, säger han.

När han påbörjar travarbetet rider han gärna på en stor volt, en bit innanför spåret. Där flyttar han hästen i öppna på en fjärdedel av volten, sedan släpper han fram hästen, och börjar sedan om med öppna.

Lika viktigt som det är att hästen lyssnar för de sidförande hjälperna, lika viktigt är det att hästen hela tiden tänker framåt.
– Dra inte bakåt. Låt hästen gå framåt, det kallar jag ”freedom in the front”. Det får inte bli för mycket kontroll, rörelsen måste vara framåt, säger han.

I nästa steg kombinerar Rodrigo Pessoa öppna och sluta i nedsutten trav, i en 8-liknande rörelse. Den kan ridas om och om igen tills hästen är mjuk och flexibel i bägge varven.

Rörelsen kan enklast beskrivas som en stor volt tillbaka, åtföljd av en ny stor volt tillbaka i den nya varvet, och om igen. För att volten inte ska bli för liten och trång, gör den gärna så stor att den når upp till medellinjen.
– Håll det enkelt. När övningen fungerar bra, behöver du inte göra mer, då är hästen flexibel i kroppen.

Innan han börjar hoppa, brukar han även värma upp i galopp, där han varvar kort samlad galopp och sitter djupt, med  mellangalopp i fältsits. Han rider både på en större volt och längs fyrkantspåret.
– Därefter är hästen redo för hoppträningen, säger Rodrigo Pessoa.

Så här gör du övningen

Screenshot 2019-06-14 At 11.28.22

  • Rid längs långsidan och vänd in som för en större volt tillbaka. Flytta undan hästen i öppna.
  • Med bibehållen böjning, vänder du sedan tillbaka mot spåret i en sluta.
  • Fortsätt rakt fram längs längs spåret i det nya varvet.
  • Vänd in för en ny volt tillbaka i öppna, och med bibehållen böjning rid tillbaka mot spåret i sluta. Och så vidare.

Målet med övningen
För att kunna hoppa mjukt och atletiskt krävs att hästen är uppvärmd och flexibel i kroppen. Den måste kunna forma sig och flytta undan för skänkeln, för att sedan böja om i andra varvet. Rodrigo Pessoa har utformat sin favoritövning för att förbereda hästen inför ett hoppass.

Ridsport
Rodrigo Pessoa
• Ålder: 46 • Främsta meriter: Vunnit 74 internationella Grand Prix, tre världscupsegrar tre år i rad med Baloubet du Rouet, VM-guld, individuellt OS-guld, två OS-brons i lag. • Förbundskapten för det irländska laget som tog EM-guld i Göteborg. Foto: Roland Thunholm

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 8/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden