Dressyr
29 februari 2020 17:03

Rookien Siri Ehrnrooth dubbelt placerad i Billdal

StjärnskottÅrets första OBS-tävling för unga dressyrryttare pågår just nu i Billdal. Segern i Lagprogrammet gick till rutinerade Felicia Olofsson. Rookien Siri Ehrnrooth var dock dubbelt lycklig med två topplaceringar i den viktiga klassen. "Jag är svinnöjd!" sa det unga stjärnskottet efter dagens fullträff.

Rookien Siri Ehrnrooth dubbelt placerad i Billdal
Siri Ehrnrooth med dubbla rosetter på Elverhöjs Olympia. Foto: Privat
Img_3636
Segraren Felicia Olofsson. Foto: Carina Olofsson

Lagprogrammet är något som landslagsledningen granskar lite extra med tanke på att det är så alla stora mästerskap inleds. Och under lördagen var det skarpt läge i Billdal när årets första OBS-tävling tog sin början med just Lagprogrammet. Hela den unga dressyreliten är på plats i Billdal och klassen bjöd på 22 ryttare. Vann gjorde rutinerade spetstruppsryttaren Felicia Olofsson med Bellman på 74,647 procent och tvåa blev Fredrika AggebrandtZaragossa som red ihop 69,444 procent.

Därefter lyckades rookien och hemmaryttaren Siri Ehrnrooth bli både trea och fyra med sina båda hästar. Med Faustino, som gick ut först, red hon ihop 69,142 procent, och med Elverhöjs Olympia landade procenten på 68,283. Faustino har Siri Ehrnrooth haft sedan den 10 januari och Elverhöjs Olympia har hon haft i 2,5 år.
– Jag är svinnöjd! Med Faustino var det vår första start tillsammans, jag har ju inte haft honom så länge. Men han är så otroligt snäll och det kändes som att det var värt ett försök.

Hur var känslan genom programmet?
– Det kändes som att vi fick in ett väldigt bra flyt, det var något vingel här och där, men det är sådant vi får åka hem och träna vidare på. Lite småsaker måste det ju finnas kvar att fila på. Han var otroligt duktig och ställde verkligen upp.

– Olga är mitt lilla fuxsto, hon är väldigt härlig, men vi har tagit det ganska lugnt. Vi tar oss framåt men lite på hennes villkor. Hon har väldigt mycket åsikter om allt och man får nästan leka lite psykolog när man har med henne att göra. Men när det väl fungerar så har vi ett otroligt samspel.

”Vi har byggt för framtiden”

Helt rookie är nu inte Siri Ehrnrooth som har en gedigen ponnykarriär bakom sig. Bland annat har hon vunnit guld på lag-SM, silver på ungponny-SM och även varit uttagen till utvecklingstruppen. För närvarande är hon inte med i utvecklingstruppen för juniorer, men saker och ting kan förändras snabbt, enligt landslagsledaren Marianne Esseen Söderberg.

– Vi har haft lite problem med att lära Olga galoppombyten, men nu känns det som att det har lossnat. Det är också därför som vi har tagit det väldigt lugnt och inte stressat. Vi har byggt för framtiden och den här säsongen hoppas vi kunna visa vad vi brukar kunna göra hemma. Så får vi se vart det bär, säger Siri Ehrnrooth.

Hon står på Särös egna lilla dressyrmecka, Särö Stable, som även är bas för flera av de andra unga ryttarna som rider i Billdal i helgen – ivrigt påhejade och coachade av tränaren Emma Jönsson som själv är landslagsryttare.
– Emma är väldigt lugn och hon håller koll på alla oss som är här och vimsar runt. Hon är helt fantastisk som tränare och vi är ett väldigt gott gäng. Hon är otroligt stöttande och hjälper mig hela tiden. Med henne kan jag bolla idéer och tankar om allt.

Om det blir internationell start inom kort vill Siri Ehrnrooth inte riktigt sia om. Både hon och Emma Jönsson har suttit ner en stund och pratat med Marianne Esseen Söderberg.
– Vi har gått igenom tävlingsplaneringen lite, första tanken är att vi ska stabilisera oss i programmet hemma – och sedan får vi se om vi vågar oss ut.

Hela resultatlistan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden