Dressyr
2 december 2018 13:20

Rörd Rekord-Patrik hyllar sin häst

FriendsSvenskt rekord inför hemmapublik i Friends Arena - då flödade tårarna hos Patrik Kittel som kom tvåa i küren efter Tysklands Isabell Werth. "Det här är en dag jag sent kommer att glömma," säger dressyrryttaren.

Rörd Rekord-Patrik hyllar sin häst
Patrik Kittel kunde inte hålla tillbaka tårarna efter sin rekordkür. Foto: Roland Thunholm

Patrik Kittel har haft många järn i elden under årets Sweden International Horse Show i Friends – han arrangerar dressytävlingen Saab Top 10, tränare till andra ekipage, sponsormöten, speakerinsatser och eget tävlande.

Han har verkligen fått kraft i kroppen. Patrik Kittel om Delaunay.

När han red ut till stående ovationer efter sin kür med Delaunay Old (OLDBG val f 2006 e Dr Doolittle 45-Feinbrand, uppf Ulrich Brinkhus, äg Patrik Kittel och Carol U Andrew Oatley) och förstod att han hade blivit tvåa efter Isabell Werth kunde han inte hålla tillbak tårarna.
– Det här är en tävling som jag arbetar så mycket med, jag vill så gärna att det ska bli en succé. Och då när allt faller på plats är det mycket känslor som kommer ut, säger Patrik Kittel.

Det var dessutom nytt svenskt rekord i kür med 85,875 procent – och därmed också personligt rekord för både Patrik Kittel och Delaunay Old.
– Det här är en dag jag sent kommer att glömma.

Det svåra såg enkelt ut

Den 12-årige valacken fick allt svårt att se enkelt ut inne på banan, och det är också den känslan Patrik Kittel själv har.
– Han har verkligen fått kraft i kroppen. Nu vågar jag trycka på honom och ändå så bär han sig. Det var en fantastisk runda, säger Patrik Kittel som bland annat fick tior för sin svårighetsgrad och några utrspridda nior.

Patrik4_rt
Det här ekipaget slog svenskt kürrekord på söndagen.
Prispallenkur_rt
Patrik Kittel, Isabell Werth och Dorothee Schneider på pallen efter küren. Foto: Roland Thunholm

En anledning till förbättringarna tror han också är den framgångsvåg som sveper in över svensk dressyr just nu.
– Vi är inte rädda för att våga längre, vi tar för oss på ett annat sätt och rider med större självförtroende och det självförtroendet känner ju hästarna också och så får de också större självförtroende, säger Patrik Kittel.

Längre jullov

Han ska göra en världscuptävling till innan det blir ett längre juluppehåll då han ska åka till sin frus familj i Australien med sin lilla dotter.
– Det får ju bli lite annorlunda prioriteringar nu när man har fått barn.

Klassen hade fina prispengar, totalt 2,4 miljoner kronor. Isabell Werth fick 720 000 kronor för sin seger och Patrik Kittels andraplats belönades med 500 000 kronor.

Referat från klassen.

Resultat

Här finns allt du behöver för att följa hästfesten.

Så här gick det i lördagens Grand Prix.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 113 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-