Dressyr
1 december 2018 13:15

Tyskland dominerade när toppryttarna intog Friends

FriendsDet blev en tysk dubbel när Saab Top 10 drog igång med en Grand Prix på lördagen. Patrik Kittel blev bästa svenska ryttare.

Tyskland dominerade när toppryttarna intog Friends
Ingen rådde på Isabell Werth som fick flera tior för sin Grand Prix tillsammans med Weihegold Old. Foto: Roland Thunholm

Tio av världens bästa ekipage är inbjudna att rida Saab topp 10 i Friends den här helgen.

De började med en Grand Prix på lördagen och avslutas med Grand Prix kür i morgon, söndag.

Först ut var tävlingsgeneralen Patrik Kittel själv tillsammans med Delaunay Old.Ekipaget visade bland annat en mästerlig piaff och passage i ett program där allt flöt på enkelt med hästen i en fin form och härlig energi. Det blev personbästa 77,652 procent.
– Jag är jättenöjd med min häst, sedan för vi se om det räcker hela vägen till seger, sa Patrik Kittel efter sin ritt.

– Det var lite skönt att starta först. För sen kunde jag se hela klassen och njuta. Jag har aldrig sett de här hästarna gå så bra som de gjorde i dag.

Patrikfriends2_rt
Patrik Kittel och Delaunay OLD glänste bland annat i piaff och passage. Foto: Roland Thunholm
Juliettefriends_rt
Juliette Ramel och Wall Street JV sparade inte på krutet. Foto: Roland Thunholm
Dniel_rt
Daniel Bachmann Andersen och kraftpaketet Blue Hors Don Olymbrio representerade Danmark i Saab top 10.

Juliette Ramel och Wall Street JV satsade friskt och det ledde bland annat till en högklassig ökad galopp och fina byten, dock blev det inte det där riktigt jämna flytet. Ekipaget slutade på 71.522 procent.

Danska gästen Daniel Bachmann Andersen och kraftpaketet Blue Hors Don Olymbrio briljerade i riktigt fin piaff och passage med övergångar som tagna ur skolboken. Däremot höll galoppombyten lite ojämn kvalite och ekipaget fick 76.500 procent.

Tinneanoton_rt
Tinne Vilhelmson Silfvén och ”Anton” såg ut att njuta över att få visa upp sig i Friends. Foto: Roland Thunholm
Madeleinewitte_rt
Hollands Madeleine Witte-Vrees och Cennin slutade på 74,652 procent. Foto: Roland Thunholm
Helenel_rt
Helen Langehanenberg och Damsey Frhs visade dagens bästa ökade skritt. Foto: Roland Thunholm

Tinne Vilhelmson Silfvén och hennes trotjänare Don Auriello gjorde ett stabilt program med fina travslutor, skritt och byten. Slutresultatet blev 75,283 procent.

Hollands Madeleine Witte-Vrees och Cennin visade ett jämt program utan att riktigt glänsa till någonstans men inte heller med några missar. Det blev 74,652 procent.

Tysklands Helen Langehanenberg fick verkligen fram elegante Damsey Frhs fantastiska skritt fick två tior av domarna för denna. Däremot var det en passage i det annars jämna programmet som inte var så lyckad. Ekipaget lade sig strax efter Patrik Kittel med 77,196 procent.

Dressyrdrottningen Isabell Werth gjorde ingen besviken. Tillsammans med Weihegold Old visade  den tyska, flerfaldiga mästerskapsmedaljören tiomässig piaff och passage flera gånger om. Särskilt avslutningen på medellinjen höll hög klass. Poängen rasslade in och slutade på 82,783 procent och en solklar ledning i klassen.

Edward3_rt
Edward Gal och Glock’s Zonik N.O.P.bjöd bland annat på fina travslutor. Foto: Roland Thunholm
Nilshagen2_rt
Therese Nilshagen och Dante Weltino fick 76,543 procent. Foto: Roland Thunholm
Schneider_rt
Dorothee Schneider tog sig in på en andra plats.

Hollands Edward Gal och Glock’s Zonik N.O.P. fick inte till alla byten och en del övergångar kunde ha varit smidigare. Men ekipaget visade också bland annat fin första halt och travslutor. Slutpoängen blev 75,348 procent.

Therese Nilshagen och Dante Weltino fick inte riktigt allt att stämma och det blev missar i galoppombytena. Men programmet innehöll också några riktiga höjdare, bland annat den ökade traven och travslutorna. Det blev 76,543 procent.

Sist ut var Tysklands Dorothee Schneider med Sammy Davis Jr. Ekipaget gjorde vad de kunde för att utmana ledande Isabell Werth och gjorde en uppvisning som höll hög, jämn kvalitet. Det blev 78,196 procent och en andra plats. Patrik Kittel blev bästa svensk med en tredje plats.

Det var tredje året i rad som Isabell Werth vann i Friends och hon har gjort det på tre olika hästar.
– Jag är lycklig som har tre internationella Grand Prix-hästar. Det är tack vare att jag har ett bra team och bra hästägare bakom mig, säger hon.
– Jag tycker om att åka hit, det är en stor publik och stämningen är elektrisk, fortsätter hon.
– Nu ser jag fram mot küren i morgon.

Resultat

Här finns allt du behöver för att följa hästfesten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden