Dressyr
2 december 2018 12:10

Werth kvar på dressyrtronen – Kittel utmanade

FriendsPatrik Kittel gjorde vad han kunde för att utmana Isabell Werth i söndagens Grand Prix kür i Friends. Men favoriten Isabell Werth höll för trycket och vann för tredje året i rad.

Werth kvar på dressyrtronen – Kittel utmanade
Isabell Werth eskorteras in till prisutdelningen i Friends som segrare i kören för tredje året i rad. Foto: Roland Thunholm

Tysklands Isabell Werth gjorde ingen besviken när hon och Weihegold Old dansade hem küren i Saab Top 10 i Friends på söndagen. Närmast efter sig hade hon Sveriges Patrik Kittel som var strålande lycklig för sin andraplats.

Tio ekipage gjorde upp om 2,4 miljoner kronor i prispengar i Saab Top 10 på söndagens förmiddag i Friends. dan

Hela det svenska VM-laget fanns på plats tillsammans med särskilt inbjudna ekipage ur världseliten.

Först ut var Hollands stjärna Edward Gal med den svarta hingsten Glock’s Zonik N.O.P. Den tidigare världmästaren började med ett kraftfullt travprogram med snabba övergångar där hingstens fina ökade trav kom till sin rätt. Även i galoppen var det snabba växlingar, till exempel direkt från ökad galopp till dubbelpiruett. Det blev lite trassel med bakbenen i slutet på en serie med ettor. Hingsten var mer avspänd än i lördagens kür och slutade på 76,470 procent.
– Jag tycker att jag tappade det lite efter skritten, sa Edward Gal efteråt.
– Det var vår första tävling efter Tryon och vi behöver tävla lite mer inomhus för att det ska sitta.

Galfriends_rt
Edward Gal tackar publiken efter sin kür. Foto: Roland Thunholm
Danielfriends_rt
Daniel Bachmann Andersen satsade högt, det blev några mindre missar men sammanfattningsvis ett härligt program där den kraftfulle hingsten kom till sin rätt. Foto: Roland Thunholm
Madeleine_rt
Madeleine Witte-Vrees och hingsten Cennin slutade på 75,160 procent. Foto: Roland Thunholm
Juliettefriends_rt
Juliette Ramels kür höll hög svårighetsgrad. Foto: Roland Thunholm

Danska gästen Daniel Bachmann Andersen red kraftfulle, godkände hingsten Blue Hors Don Olymbrio till musik inspirerad av Spiderman-filmerna. Hingsten briljerade i ökade galoppen och satte en imponerande serie med ettor i fullständig takt till musiken. En piaffen var inte den allra bästa och det blev något felsteg i ett byte, men sammanfattningsvis ett starkt program av ett ekipage med ett stort register i ett program som höll hög svårighetsgrad. Det blev 80,055 procent.

Hollands Madeleine Witte-Vrees passade på att låta hingsten Cennin visa sina fina skritt ordentligt i sin nya kür. Programmet innehöll bland annat en lång sekvens med piaff, passage och övergångar däremellan på slutet. Den lite ivrige hingsten gjorde allt rätt och fick 78,460 procent.

Första svensken i startfältet var Juliette Ramel som red sin VM-häst Buriels svåra kür på Wall Street JV.  Den ambitiöse fuxvalacken visade styrka, spänst och elasticitet i det inledande travprogrammet och fortsatte sedan i samma stil i galoppdelen. Fina dubbelpirutter avlöstes av svåra llinjer med byten i vartannat och galoppsluta. Skrittdelen var lite tveksam. Trots några kommunikationsmissar i bland annat en piaffpiruett blev det 76,705 procent.

Publikfriends_rt
Tinne Vilhelmson Silfvén fick publiken att börja applådera innan hon var klar. Foto: Roland Thunholm
Tinnefriends2_rt
Trots den höga svårighetsgraden utstrålade Tinne Vilhelmson Silfvéns kür med ”Anton” harmoni hela vägen. Foto: Roland Thunholm

Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriellos kür till musiken Good Vibration höll högsta svårighetsgrad. Det händer saker hela tiden och ”Anton” var med på noterna i snabba övergångar mellan ökningar, piaff och passage i den inledande travdelen. Skritten var avslappnad med fin övergång mellan ökning och samling.

Därefter var det snabbt in dubbelpiruett, tvåor på båge direkt till galoppsluta, ny dubbelpiruett och så fortsatte det fram till avslutningen där publiken inte kunde låta bli att börja applådera innan ekipaget var framme vid den avslutande halten på medellinjen. Ekipaget utstrålade harmoni hela uppvisningen och slutade på 82,72 procent och upp i ledning.
– Vilken fantastisk stämning och vilken publik. Anton kändes perfekt hela tiden, jag kunde bara följa musiken hela tiden och göra sakerna där jag ville ha dem, sa Tinne Vilhelmson Silfvén efteråt.

Helenelafriends_rt
Helen Langehanenberg och Damsey Frh slutade på 83.395 procent. Foto: Roland Thunholm
Doroteschneider2_rt
Dorothee Schneider och Sammy Davis Jr. Foto: Roland Thunholm

Tysklands Helen Langehanenberg och Damsey Frh visade på stor samspelhet i sitt svåra program där de glänste bland annat i den ökade skritten som höll världsklass. Men även galoppiruetterna var fina höjdpunkter och ekipaget slutade på 83,495 procent och klassen fick en ny ledare.

Dorothee Schneider, Tyskland, res sin omtalade tangoinspirerade kür med Sammy Davis Jr. De långa stunder ekipaget var helt i takt med de rytmiska latinotakterna var det  magiskt om än inte riktigt samma harmoni som ”Anton” visade. Allt hände snabbt i programmet som bland annat innehöll piaffpiruetter. De samlande momenten verkade inte bekymra hästen det minsta och poängen trillade in. Det blev 85,875 procent och ledning i klassen.
– Han ville verkligen dansa med mig, han frågade hela tiden vad vi skulle göra härnäst, sa ryttaren efteråt.

Isabell2_rt
Isabell Werth sitter säkert på Friends drottningtron. Foto: Roland Thunholm

Superstjärnan Isabell Werth, Tyskland, och Weihegold Old visade samma fina klass som när de vann lördagens Grand Prix i Friends. I programmet visade ryttaren hästens lydnad och stora register via snabba övergångar mellan samlande rörelse och ökningar.

Det var piaffpiruetter där stoet visade sin stora styrka och balans och smidiga övergångar passage-piaff-passage. I galoppen var det också tvåa kast med till exempel ökad galopp- piruett-bytesserie. Ekipaget satte också en lång sekvens med ettor som såg lekande lätta ut. Avslutningen med piaffpiruett på meddellinjen var magnifik och även här började publiken att klappa i takt innan uppvisningen var slut. Applåderna ville aldrig ta slut när ekipaget lämnade banan. Tiorna trillade in bland annat för piruetterna och harmonin. Det blev 89,775 procent och en klar ledning.

Theresefriends_rt
Det var första gången Therese Nilshagen och Dante Weltino gjorde sin nya kür i tävlingssammanhang, och allt satt inte precis där det skulle. Foto: Roland Thunholm
Patrik2_rt
Patrik Kittel fick allt att se enkelt ut trots att kören höll högsta svårighetsgrad. Foto: Roland Thunholm

Therese Nilshagen och Dante Weltino fick äntligen presentera sin kür som var framtagen till VM i Tryon där küren dock blev inställd. Programmet höll hög svårighetsgrad och slutorna i ökad trav var bländande. Hingsten tappade lite energi i en piaffpassage på slutet men tog chansen att visa upp sin högklassiga ökade trav allra sist. Det blev 80,780 procent.

Skaparen av Saab Top 10, Patrik Kittel var sist ut och red till rockiga toner med ambitiöse Delaunay Old i ett program med högsta svårighetsgrad. Men svårigheterna såg lätta ut för den välbalanserade valacken som var med på noterna i övergångar och bar sig fint i de samlande rörelserna. Ekipaget utstrålade samspel och harmoni och fick stående ovationer. Han var rörd till tårar när han red ut. Det blev 85,875 procent och en andra plats efter Isabell Werth.

Mer information kommer.

Resultat

Här finns allt du behöver för att följa hästfesten.

Så här gick det i lördagens Grand Prix.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-