Distansritt
25 september 2021 19:50
Ridsportplus

Rutinerade Ganzir vann Rimboritten

NationelltGammal är äldst brukar man säga, och det stämde in på Ganzir och Caroline Franzén när de båda vann Rimborittens 80 km på lördagen. En distansritt som några dagar före start fick flytta till ny tävlingsplats för att kunna avgöras.

Rutinerade Ganzir vann Rimboritten
Rutinerade Ganzir ox och Caroline Franzén sekundslog WA Shakila och Anita Oldenburg på Rimborittens 80 km, som avgjordes i Munga utanför Västerås. Arkivbild från SM 2012. Foto: Ulf Lonäs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Rimborittens banor i Roslagen har varit kända i många år och i år var det tre klubbar i Roslagen som delade på arrangemanget. Roslagen är ett mycket hus- och hästtätt område och banan berör ett 50-tal markägare, sommarstugor och enskilda vägföreningar som måste ge sitt tillstånd. I år blev det problem när en markägare oväntat sa stopp efter att tidigare år släppt fram Rimboritten. Dessutom hade ett rally bokat upp en viktig del av banan samma dag, och då ställdes Rimboritten in.

Men det var många som väntat länge på att kunna kvala eller ge sina hästar tävlingserfarenhet. Mälardalens Distansryttarförening lovade då att snabbt försöka skaka liv i sin gamla bana på Romfarsritten, och räddade därmed Rimboritten som flyttade till Munga utanför Västerås. Utan aktivt samarbetande arrangörsklubbar och alla positiva markägare skulle det inte vara möjligt att genomföra tävlingar i distansritt på 50 upp till 160 km på en dag.

13 starter

På 80 km blev det 13 starter. De två första sträckorna på 30 km reds två gånger, och en ny 20 km avslutade. WA Shakila/Anita Oldenburg tog en knapp ledning i vetgate 1 med sträcktiden 2.04,25 km/14,47 km/tim. Grammatic/Lars Thunander, Ganzir/Caroline Franzén och Karras Bay Felicia/Carolina van den Berg var från 35 sekunder till 6 minuter närmast bakom.

I vetgate 2 efter 60 km behöll WA Shakila ledningen medan övriga tre bakom fortsatte att bevaka de 4 möjliga placeringarna. Men bara 12 sekunder bakom lurar Kristyr och Liza Sundberg från Rättvik. Liza är ingen nykomling i distansritt utan har 5098 genomförda tävlingskilometer inklusive 160 km och SM-guld 2009, men har inte tävlat sedan 2017. Liza är också nyvald medlem i Ridsportförbundets distanskommitté, där även Lars Thunander ingår. Ett ekipage stoppas av veterinärerna för gait (rörelsestörning) och det var 1 tim 40 min mellan ledning och köslut.

Ökade farten

Både WA Shakila, Ganzir och Grammatic drog upp farten till över 17 km/tim på sista sträckan. Det blev till slut 19-årige svenske mästaren på 160 km från 2014 Ganzir och hans uppfödare  Caroline Franzén som spurtslog WA Shakila/Anita Oldenburg med två sekunder på Rimborittens 80 km, fast utanför Västerås. Segertiden blev 5.25,33 tim/14,74 km/tim. Trea blev Grammatic/Lars Thunander och sista placering tog Kristyr/Liza Sundberg.

ATG har sponsrat

Aktiebolaget Trav & Galopp, ATG, vill att travhästar ska få en bra och lämplig framtid när de slutar tävla bantrav aktivt. Därför har ATG sponsrat några lopp i distansritt genom åren och skapat ett pris till Bästa Ridtravare. På Rimborittens 50 km blev det Maravilhoso och Josefin Hansson som var fyra i klassen på 16,21 km/tim.

Den 10 oktober på Dackerittens CEI* 100 km i Växjö är det årets sista möjlighet i Sverige att kunna kvala till internationell distansritt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden