Hoppning
7 juli 2019 15:47

Rutinerat på pallen när svenska mästarna tog segern igen

UppdateradLag-SM i hoppning har avgjorts och det blev samma vinnare som förra året. Österlens RK tog ett säkert guld en bra stund innan klassen var klar, och även övriga två pallklubbar har färska SM-guld i bagaget.

Rutinerat på pallen när svenska mästarna tog segern igen
Segerlaget Österlens Ridklubb högst upp på pallen igen. Foto: Roland Thunholm

Efter kvalsäsong, semifinal på Strömsholm och två finalomgångar i Falsterbo kunde slutligen årets svenska mästare i laghoppning koras genom finalen av Folksam Elitallsvenska.

Precis som 2018 gick guldet till Österlens RK och det säkrades av dagens startfyra Evelin Lavén/Easy Q, Olof Smith/Etalon Lux N 1262, Shane Carey/Quinn och Jacob Hellström/Mansini Ltd, under ledning av Gitte Lindskog och Kattis Jönsson.

Guldet blev klart redan under tredjeryttarnas varv, då Shane Carey och Quinn levererade Österlens Ridklubbs tredje raka nolla. Det kunde ha blivit omhoppning om guldet mot Åby RK som låg i topp efter första omgången, men då bommen föll för Åbys tredjeryttare kunde Österlen pusta ut – guldet var säkrat.

Klubb med tunga namn

När segergänget samlas till presskonferensen en stund senare är det glada skratt och god stämning. Österlens RK har många namnkunniga ryttare (bland andra en viss Peder Fredricson som red i kvalserien), men lagledarna konstaterar att det faktiskt inte automatiskt innebär att det finns en lång lista att välja mellan.
– Många faller bort just eftersom de är så duktiga. Alla har fullt schema individuellt med mycket framgångar. Dock har vi ett stort gäng kalasduktiga ekipage och alla ställer upp och tar sig tid för den lilla klubben – det är fantastiskt, säger Gitte.

Jacob Hellströms sista runda räknades inte eftersom guldet redan var bärgat, men han fick igång publiken med guldapplåder och han var nöjd över att ha värmt upp sin Mansini Ltd inför veckans femstjärniga klasser. Jacob är en av många som tycker att elitserien har fått ett stort lyft.
– Det har varit fantastiskt att se utvecklingen av elitallsvenskan de senaste åren, sedan finalen kom till Falsterbo. Publiken är här, alla är här. Innan var intresset svalt, men nu är allsvenskan stekhet. Alla slåss för att ta sig hit.

Ridsport
Guldglädje hos skåningarna. Foto: Roland Thunholm
Shanecareyrt
Shane Carey och Quinn bidrog starkt till lagguldet genom 0+0 fel. Foto: Roland Thunholm

Ännu en stund efter det säkrade guldet var det öppet kring de övriga medaljerna. 2016 års vinnare Strömsholms Ridsportförening säkrade silvret. Bronset blev inte klart förrän klassens absolut sista ryttare gick i mål – Marcus Westergren och Faya São Miguel andra felfria runda för dagen säkrade bronset för 2017 års svenska mästare Åby RK.

Lag-SM i hoppning 2019

Guld: Österlens RK, 4+0.
Evelin Lavén/Easy Q, Olof Smith/Etalon Lux N 1262, Shane Carey/Quinn och Jacob Hellström/Mansini Ltd.

Silver: Strömsholms Ridsportförening, 4+4.
Ebba Danielsson/Eunomia, Stina Lillje/So Precious, Matilda Pettersson/Bailacolle Z, Helena Persson/Harely Davidsson.

Brons: Åby RK, 0+9.
Andrea Falk/All I Got is U, Sissela Smith/Casemiro CC, Siri Swärd/ Icaro Di Magico, Marcus Westergren/Faya São Miguel.

Ebbadanielssonrt
Strömsholms Ebba Danielsson och Eunomia satte felfritt för sitt lag, något som banade väg för silvret. Foto: Roland Thunholm
Olofsmithetalonrt
Under andraryttarnas varv på banan blev det en felfri runda. Den sattes av Olof Smith med Etalon Lux N 1262 för vinnarlaget Österlens RK. Foto: Roland Thunholm

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden