Världen
21 juni 2023 11:00

Dressyrryttare allvarligt skadad i trailerolycka

Olycka”Som tur var träffades jag och inte min dotter.” Det säger Yara Reichert som nyligen skadades illa när en häst fick panik i trailern på en tävling. Den tyska dressyrryttaren äger bland andra den flerfaldiga Breedersvinnaren Springbank II VH som hon själv har ridit till 7-årsseger i Breeders.

Dressyrryttare allvarligt skadad i trailerolycka
Springbank II VH tog hem 7-årsklassen 2021, här med Yara Reichert i sadeln och uppfödaren Tobias Hansson med segerchecken. Foto: Roland Thunholm

Yara Reichert var på en lokal tävling där sonen Taran tävlade när olyckan inträffade. Efter klassen stod Yara med sonen och dottern vid trailern när hästen plötsligt fick panik inne i trailern som var helt stängd, berättar Yara Reichert för Eurodressage.

– Han hade panik och sparkade upp hela bakväggen. Som tur var träffades jag och inte min dotter, säger den tyska dressyrryttaren som bland annat vunnit Breeders med SWB-hingsten Springbank II VH.

Reichert fördes genast till sjukhus där hon opererades för multipla frakturer. Efter mer än en vecka på sjukhus kom hon nyligen hem, men en lång rehabilitering väntar.
– Jag har sju brutna revben, axeln gick ur led och är bruten, och lårbenet är brutet, berättar Yara Reichert för Eurodressage.

– Det är tufft, jag har mycket smärtor och känner mig inte alls bra. Det är verkligen svårt just nu.

Underskattar kraften

Olyckan har varit en ögonöppnare.
– Du behöver vara väldigt försiktig när du hanterar hästar tillsammans med barn. Det är det enda jag kan säga. Vi underskattar vilken kraft hästar har. De är så försiktiga och fantastiska, men när de får panik ser man plötsligt hur mycket kraft där finns, säger Yara Reichert.

Nyheten om att Västra Hobys stora stjärna Springbank II VH (SWB hingst f-14 e Skovens Rafael-de Niro 6, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Yara Reichert) var såld till tyska Yara Reichert kom våren 2021. Sedan dess har hon och hingsten varit i final på UVM och 2021 vann de alltså Breeders för 7-åriga dressyrhästar. 

Den 54-åriga fyrabarnsmamman Yara Reichert har ridit hela livet och började sin karriär som fälttävlansryttare. Hennes barn är mellan nio och fjorton år gamla och det var efter att hon fått dem, för ungefär åtta år sedan, som hon drog igång en ordentlig satsning på dressyr. Sedan våren 2022 driver hon den egna anläggningen Gut Erlbach, sex mil nordost om München, med fokus på att ta fram lovande dressyrhästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden