Avelsnyheter
10 oktober 2021 14:23
Ridsportplus

Ryttaren om 6-åriga vinnaren: ”Han kan hoppa stort”

BreedersContext fortsätter visa framhovarna i sin årgång. På söndagen vann han Breeders för 6-åriga hopphästar på Flyinge. "Han kan hoppa stort och han är okomplicerad att rida. Jag är så nöjd med honom," säger valackens ryttare Shane Carey.

Ryttaren om 6-åriga vinnaren: ”Han kan hoppa stort”
Shane Carey på Context med ägarna Eva Berglund och Marianne Tuvaas. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var 25 6-åriga hästar som tog sig an 1,35-banan inne i Flyinges stora arena på söndagens förmiddag. Context (SWB val f 2015 e Contant Q-Cardento, uppf/äg Stall Xena), som var trea i Breeders som 5-åring, hoppade hem segern som enda häst som tog sig genom championatet utan fel.

– Han var så trött i dag på slutet, men ändå tog han fram det där lilla extra, säger valackens ryttare Shane Carey som själv tog sin andra seger detta Breeders.

Trekombinationen, hinder 4, ställde till det en del. Jannica Wadell, som gick ut bland de första, hann inte riktigt med att parera när hennes High Competence landade efter B-hindret och trillade av. Det såg dock ut att ha gått bra och ryttaren gick ut från banan själv.

Direkt efter kom Sofia Farman Zetterman med Edith, som inte heller var med på noterna gällande 4C och sprang vid sidan. Ryttaren valde därefter att utgå.

Fem felfria

Första hästen att bli felfri i finalhoppningen var Ölandsuppfödda BE Africa som tillsammans med Erik Dahnelius levererade en säker nolla. Men då ekipagen hade med sig felen från tidigare under veckan blev det ingen omhoppning för ekipaget.

På slutet började nollorna att trilla in och totalt levererade fem ekipage felfria rundor. När felen lagts i hop stod Context och Simply Red (SWB)(SWB val f 2015 e Singular LS La Silla-Landlord, uppf Sörsjö ridcenter AB, äg Ahorses Ridcenter AB), riden av Sandra Carlsson, på 0 fel och gjorde upp i en omhoppning.

Shane Carey-context 3 211010 Rt
Shane Carey och Context på väg mot seger.
Sandra Carlsson-simply Red 1 211010 Rt
Sandra Carlsson och Simply Red hoppade om mot vinnaren och slutade tvåa.

Context var först ut och tog sin an uppgifterna med engagemang och visade återigen sin fina hoppteknik, men reds inte så hårt mot klockan. Det blev dock felfritt.

Sandra Carlsson satte lite tryck i sin store häst som var med på noterna. Men i slutet av banan kom ekipaget lite för nära ett hinder och det blev två nedslag.

Ridit hästen en månad

Shane Carey var trött och glad efter sin seger. Han har bara ridit hästen en månad och Breeders var deras första tävling tillsammans.
– Han kan hoppa stort och han är okomplicerad att rida. Jag är så nöjd med honom. Jag hade kunnat åka hem med honom efter de två första dagarna och varit jättenöjd, säger Shane Carey som tror att den brune valacken kan komma ännu mer till sin rätt utomhus.
– Jag tror att han passar bättre utomhus med lite mer plats. Allt kommer lite snabbt för honom här inne, säger ryttaren.

Det är Eva Berglund och Marianne Tuvaas som via sitt företag äger och har fött upp Context.
– Nu hoppas vi att Shane vill fortsätta med honom, säger de.

Eva Berglund har ridit segerhästens mormor upp till 1,40. Hans mamma skadade sig som unghäst och gick till avelsboxen. Och de har fler avkommor undan Contexts mamma.
– Alla har blivit bra, säger Marianne Tuvaas.

Resultat
Livesändning via SWB:s hemsida (pay per view)

Kval- och finalregler

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om Breeders Trophy i hoppning (17)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden