Dressyr
11 juni 12:27
Ridsportplus

Ryttaren tillbaka med dubbla vinster efter allvarliga sjukdomen

Stark come backEfter att ryttaren drabbades av en livshotande lunginflammation har hon haft ett uppehåll från ridningen – men nu är Ellen Hedbys, 23 år, tillbaka med besked. I helgen red hon sin första tävling sedan uppehållet och det blev inte bara en utan två segrar i tyska Hagen.

Ryttaren tillbaka med dubbla vinster efter allvarliga sjukdomen
Ellen Hedbys och Sonnenkönigin är tillbaka på tävlingsbanan efter ett längre uppehåll. Foto: Dirk Rüchel

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I mars månad i år drabbades U25-ryttaren Ellen Hedbys av en allvarlig och ovanlig lunginflammation. Istället för att tävla i tyska Aachen fick ryttaren avbryta dressyrsatsningen för att vårdas på sjukhus. 

  – Det var en riktigt jobbig tid, jag var inlagd över en vecka. Jag fick antibiotika direkt i blodet och hostade så att jag inte kunde sova. Jag brukar fokusera på att förbättra mina övergångar mellan piaff och passage, nu handlade det i stället om liv och död, berättade Ellen Hedbys tidigare i våras.

  Ellen är sedan en tid tillbaka stationerad hos sin tränare i Tyskland med två hästar. Återhämtningsperioden har dock skett hemma hos hennes föräldrar i skånska Höllviken. Det blev ett sex veckors uppehåll från hästryggen för Ellen. Under hennes återhämtning har hästarna stannat kvar i Tyskland där hon fått hjälp av sin tränare att hålla igång hästarna i toppform.

  – Jag mådde dåligt länge. Det tar längre tid än man tror att återhämta sig från en så pass allvarlig lunginflammation, säger hon.

  Hästen blev stucken av geting

  När hon mådde bättre började de sätta nya mål.
  – Jag satsade på att försöka starta SM, som gick i början av maj, men vi kom aldrig till start. Dagen innan vi skulle åka blev min häst stucken av en geting i hagen och benet svullnade upp. Min häst fick jätteont, men det gick över på två dagar som tur var. Men då hade jag såklart avanmält mig från SM. Det var maximal otur den här våren.

  Vinst direkt

  Då fick ryttaren sätta nya mål. Under den gångna helgen gjorde hon sin första tävling sedan februari med stoet Sonnenkönigin (sto f -12 e Roi du Soleil-Sir Donnerhall I, uppf Hans-Jürgen Pohlenz, äg MCN Konsult). Det blev två vinster av två möjliga starter, i både kval och kürfinal.

  – Jag är jätteglad, så himla lycklig. Både över helgens resultat men också bara över att få vara tillbaka och tävla överhuvudtaget. Jag har verkligen saknat det.

  – Det var mer än vad jag trodde. Mitt stora mål var att komma dit och rida säkra rundor som var någorlunda felfria. Men att det skulle gå såhär bra var mer än vad jag vågade hoppas på. Hästen har som sagt hållits igång och nu lyckades vi planera in att vi var bäst när det väl gällde. När man väl lyckas med det så är det fantastiskt.

  ”Stolt över min häst”

  Ellen har känt hästen sedan den var tre år gammal.
  – I år är hon tolv år och det är en dröm att få göra detta ihop med en häst som man haft så länge. Det är en försiktig dam som kan bli lite ”spooky” ibland. Vi kan ligga på väldigt bra poäng, men sedan kan det hända något som gör att det inte blir som man tänkt sig i slutändan. Men hon har verkligen mognat så himla mycket och var helcool på den här svåra arenan. Så jag är otroligt stolt över min häst. Vi hade både roligt tillsammans och det gick bra, säger Ellen.

  Har komponerat küren själv

  Ryttaren var dessutom lite extra stolt vid helgens tävling.
  – Jag har gjort min kür själv, både koreografin och musiken. Jag fick höga poäng på svårighetsgrad och musik, så då blir man ju lite extra stolt när domarna tyckte om det.

  Framöver fortsätter satsningen i sadeln.
  – Jag har stora mål och hoppas på mästerskap men man vet aldrig vad som sker, det har jag fått lära mig den här våren. Vi tränar på och försöker hålla oss i toppform och hoppas på att få åka på stora tävlingar om det finns möjlighet. 

  Resultat

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden