Sverige
25 november 2015 17:21

Här är årets pristagare på Ryttargalan

Prisutdelningen på Ryttargalan på Berns salonger är över. Här kan du se vilka ryttare, hästar och hästmänniskor som prisades under kvällen.

Här är årets pristagare på Ryttargalan
Dressyrryttaren Ida Kristoffersson tog hem priset som Årets Komet. Photographer Roland Thunholm

Gästerna har satt sig till bords vid Berns salonger och kvällens konferencier Suzanne Sjögren har öppnat Galan. Suzanne, som till vardags arbetar med Sport på TV4 hälsar, till gästernas jubel, att hon försöker få in mer ridsport i TV-kanalen.

Morgondagens stjärna:

– Kanske kan vinnarna i nästa kategori hjälpa till att skriva svensk ridsporthistoria, säger Suzanne Sjögren när det är dags att dela ut pris till Morgondagens stjärna.

Morgondagens stjärna i hoppning blev Charlotte Mordasini, som bevisade att hon har vad som krävs under sommarens tävlingar i Falsterbo.

– Från min synvinkel är det ett fantastiskt år. Det var första året på den nivån och det är mycket glädje både för mig och hela teamet. Den svenska publiken välkomnade mig och jag kände mig ännu mer svensk efter Falsterbo, säger Charlotte Mordasini när hon tar emot priset.

I dressyr blev Morgondagens stjärna Emilie Nyreröd som haft ett framgångsrikt år. Emelie Nyreröd kunde inte medverka själv på galan.

– Jag har fått äran att ta emot priset. Emelie är väldigt glad för att ta emot det här priset. Hon har väldigt många hästar i stallet så 2016 är något att se fram emot, säger sponsorn Karin som fått äran att hämta priset.

I fälttävlan tog Sandra Gustafsson hem utmärkelsen med motiveringen att hon i år gått från klarhet till klarhet med placeringar på trestjärnig-nivå och guld på senior -SM. 

– Jag är helt överväldigad! Jag trodde att jag uppnått alla känslor man kunde det här året. Nu får jag stå här också, säger Sandra Gustafsson som tar fram alla sina hästar själv.

– Mina föräldrar, sponosorer, hela teamet är jätteviktigt. Jag har ett gott samarbete med en uppfödare och nu är det på gång med fler. Det är jätteroligt, säger Sandra Gustafsson.

Morgondagens häst hoppning: Brenda Lee, sto f-08 e Camargue-Cardento.

– Hon är fantastisk. Vilken tävlingshäst. Hennes inställning, ett hjärta av guld, hon har fantastisk teknik men det där hjärtat sitter på rätt ställe. Hon är rolig att rida varje dag, säger Sandra Carlsson, ryttare och 

– Jag tränar henne för stora uppgifter.

Morgondagens häst dressyr: Dan Brown, val f-08 e Dancier-Hohenstein, vars pris tas emot av ryttaren Jeanna Högberg som ridit Dan Brown i championat. Ekipaget vann fjolårets upplaga av champions of the winner i Friends Arena och satsar nu vidare. 

– Han var riktigt fin att rida på men det var nog mycket den där blicken när vi såg honom liggandes i boxen som vi föll för, säger Jeanna Högberg.

– Han har alla möjligheter att bli en superstar. Han är fantastisk.

Morgondagens häst fälttävlan: Här fick Allan V, val f-07 e Lucky Point HE-Irco Mena, priset. Allan V som vunnit championaten men som i år blommat ut rejält. ”En häst som njuter av att ha allas blickar riktade mot sig”, löd delar av motiveringen.

– Ingen av oss hemma trodde på honom. Han är mammas och pappas första uppfödning och vi tänkte först sälja honom tidigt men han visade motsatsen rätt snabbt. Mamma och pappa är jättestolta, säger hästens ryttare Malin Josefsson.

Efter lite underhållning fortsätter Suzanne Sjögren med prisutdelningen. 

Årets Komet: En ryttare som har haft fina resultat på hög nivå och bedöms ha utvecklingpotential. Här tog dressyrryttaren Ida Kristoffersson hem priset.

”Ida Kristoffersson är en slitvarg. Envist och oförtrutet har hon jobbat på med sin Rolex TP, först när han var en obändig hingst och senare som ett riktigt energiknippe. Stadigt, sakta men säkert blir de tillsammans bättre och bättre” löd motiveringen.

– Det här känns jättebra. Speciellt med den här hästen, som vi köpte när han var två år. Det har varit mycket slit men samtidigt väldigt roligt. Han är vädigt speciell, han har inte varit lätt som unghäst, jag har gråtit många gånger över honom. Med väldigt mycket slit kommer man långt, säger Ida Kristoffersson.

Läs mer om Årets Komet här

Årets ridlärare: Anna Boström, som jobbar på Vendelsö Ridskola, kan titulera sig Årets ridlärare. Motiveringen lyder: ”Anna Boström är en suverän pedagog som med ett positivt ledarskap, tydlig kursplan och konstruktiv feedback lyfter varje elev och gör ridningen och stunden i stallet något att längta till.  Utifrån hästarnas bästa och med säkerhet och goda grunder som röd tråd, formar hon en lustfylld verksamhet där alla kan utvecklas efter sina behov och förutsättningar.  Anna Boström är ett sant ridlärarproffs, vars positiva sätt smittar av sig på hela ridskolan”.

– Det är helt fantastiskt för nomineringen kommer från mina elever. Det mest utmanande som ridlärare är att träffa alla människor och möta dem på deras nivå, säger Anna Boström.

Årets ryttare/Kusk: Priset delas ut till den ryttare eller kusk som har flest rankingpoäng i sin gren under året.

Dressyr: Här tog Patrik Kittel hem priset i år igen.

– Jag vann förra året så det känns kul att göra en dubbel, säger Patrik Kittel som tror att han har goda chanser för en trippel nästa år.

Fälttävlan: Linda Algotsson blev årets ryttare i den här kategorin.

– Jag har haft ett väldigt bra år och mina hästar har tagit väldigt många placeringar internationellt. Jag har två hästar OS-kvalade och har haft fem hästar placerade internationellt, säger Linda Algotsson.

Distansritt: Maria Hagman.

– Jag har haft ett blandat år, resultaten har varit lite upp och ner. Men det räckte till det här och nästa år kommer gå bra, säger Maria Hagman.

Körning: Här plockade kusken Johan Herner hem priset.

– Det betyder mycket. Det är alltid kul när det går bra. Jag har haft en positiv säsong med friska hästar, säger Johan Herner.

Årets hederspris: går till Sissi Lilja med motiveringen ”På 1970-talet var hon mest engagerad i dressyr, sedan var det fälttävlan som tog över. Med sitt engagemang har hon berikat hela ridsporten. Med ett makalöst engagemang har hon följt sina elever, ibland hela vägen till OS.”

– Vad ska man säga. Det känns fantastiskt, helt otroligt. Jag är helt överraskad. Jättemånga som sitter härnere har jag följt sedan de var små, det är så kul! Det är ni som givet mig massor, säger Sissi Lilja som fick ta emot en hel del jubel från de andra gästerna.

Årets uppfödare: Marie Haward, ”uppfödaren som visat att storleken inte har någon betydelse när det gäller uppfödning av dressyrhästar. Vad sägs om Deja, som redan är rankad tia i världen?”

– Det är helt magiskt! Jag är så ärad att bara vara nominerad, att dessutom få vinna är helt fantastiskt, säger Marie Haward.

– Det häftiga är att vara med på den här resan och att dessutom hitta en sådan fantastisk samarbetspartner, jag tycker att Patrik (Kittel) ska ha en del av äran.

Årets kämpe: Patrik Kittel fick inspiration av David Beckham, som jobbar mycket med välgörenhetsprojekt, och ville se ridsporten dela ut ett pris till en riktig kämpe.

– 2011 råkade den här personen ut för en olycka, hon tog sig väldigt snabbt tillbaka, mycket tack vare hästarna. Hon kom till mig på en clinic på Gotland och red och jag har aldrig blivit så inspirerad av någon under en clinic. Hon red piaff, passage och jag stod bara och häpnade medans publiken klappade i takt, säger Patrik Kittel.

Louise Etzner, som spräckte skallen i en ridolycka och drabbades av flera blödningar år 2011, var märkbart rörd över att få ta emot den här utnämningen.

– Jag rekomenderar inte någon att ha sönder huvudet för att komma hit, men tydligen var det värt det. Jag är alldeles, alldeles överväldigad. Jag är så himla glad över den här clinicen när Patrik kom och hjälpte mig. Han gav mig en extrakick. Utan min familj hade jag aldrig stått här i dag, säger Louise mellan tårarna.

Årets häst: Priset, som delas ut av Jan Brink, går till Don Auriello, val f-02, e Don Davidoff-White Star. ”Klippan i svensk dressyr, alltid lika ambitiös, vacker som en tavla, Anton kan man lita på”, löd en del av motiveringen.

– Det är en fantastisk ära att bara få rida en sådan fin häst. Han har en fantastisk personlighet, gör alltid sitt bästa och älskar att visa upp sig, säger ryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén.

Årets hästskötare: Vinnaren i den här kategorin är Karin Holmqvist, hästskötare hos Kristian von Krusenstierna.

”Kontrollfreaket Karin litar sällan på att chefen har koll. Klippan som engagerar sig till 200 procent. Karin kommer först, går sist och sätter alltid hästarna främst.”

– Det är väldigt hedrande och roligt. Det är inte så ofta vi uppmärksammas så det är kul att vårt jobb också märks, säger Karin Holmqvist.

På frågan vad det är som driver henne svarar hon följande:

– Det första är att jag tycker så mycket om hästar. Sedan måste man nog vara en tävlingsmänniska också för att vilja göra det bättre på varje tävling och göra hästarna finare och finare för varje gång.

Årets ridskola: Oskarshamns Ridklubb får ta hem det här priset med motiveringen ”Med stort hjärta och härlig kreativitet driver Oskarshamns Ridklubb en ridskola för alla. Här finns en rik och varierad breddverksamhet, från nybörjare till specialgrupper i flera olika ridsportgrenar. Något som borgar för allsidiga ryttare och friska hästar.  Hos ORK växer unga som ledare, en driven ungdomssektion står för kompisandra, kunskap och kul upptåg. Säkerhet och hästkunskap är en naturlig del i allt som görs hos ORK. Här är ryttare idrottare och klubben satsar stort på hälsa och träning, bland annat genom cirkelträningsgruppen ORKanerna och uppvärmning för ryttare som en smidig start på ridlektionen. ”Tillsammans är vi ORK” är klubbens stolta slogan – och en gemenskap som känns och gör avtryck.”

– Det känns fantastiskt! Vi lägger stor fokus på föreningsvärdar och kamratskap, säger Madeleine Dunsäter verksamhetsledare i Oskarshamns Ridklubb.

Årets eldsjäl: Stephanie Brandelius, ”eldsjälen som hyllas av föräldrarna och som brinner för att andra ska ha det bra”. 

Årets bragd: Det allra sista priset som delas ut för kvällen går till Ebba Larsson, som vann Young Rider-EM i somras på Waterford. ”Hon blev därmed den fjärde svenska ryttaren genom tiderna som kan titulera sig som YR-europamästare. Med en felfri avslutning så var guldet hennes”.

– När jag hade gått i mål tänkte jag ingenting. Det var bara glädje, jag var så glad. Jag kommer inte kunna smälta detta, det är bara så. Men jag njuter varje dag. Jag blev så glad när jag fick höra att jag fått det här priset. Det är jättekul, det betyder otorligt mycket. Det är kul att det fortfarande uppmärksammas i efterhand, säger Ebba Larsson.

Nu avslutas prisutdelningen och rundas av med lite livemusik på scen. Snart kommer dansgolvet att dra igång på Berns.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden