Sportnytt
26 februari 2020 15:36

Ryttarna sätter fåfänga före säkerhet på prisutdelningar

OlycksriskDet är ryttarna som vill att hjälmen ska få tas av vid prisutdelning, och det är skälet till att FEI inte lyckats driva igenom en ändring. Det säger Maria Gretzer som har flera förtroendeuppdrag inom FEI.  Men nu lovar svensk ridsports nya förbundsläkare Margareta Rödén att försöka få de svenska ryttarna att börja föregå med gott exempel. "Säkerhet måste gå före fåfänga" säger hon.

Ryttarna sätter fåfänga före säkerhet på prisutdelningar
Det är ryttarna själva som vill rida ärevarv utan hjälm. Daniel Deusser under ärevarvet efter hans seger i Göteborg Trophy. Foto: Roland Thunholm

Tävlingsledaren för Gothenburg Horse Show, Tomas Torgersen, tänker lyfta frågan om säkerhet vid prisutdelningar under Sports Forum som Internationella Ridsportförbundet FEI arrangerar i april.
− Det är jättebra att Tomas tar upp det där, och förhoppningsvis får arrangörerna med sig, då blir det svårare för ryttarna att sätta sig emot, säger Maria Gretzer som berättar att FEI länge försökt driva säkerhetsfrågan på prisutdelningar, men mött för starka protester från ryttarna.

− Men nu har många upplevt på nära håll vad som kan hända. Tänk om Geir Gulliksen inte hade rest sig efter olyckan, vilket förfärligt slut det hade blivit på Gothenburg Horse Show.

Långsam process

Det går dock inte snabbt att få till stånd några ändringar inom FEI. Alla förändringar måste tas i många kommittéer innan General Assembly till slut klubbar reglerna i november. Vid förra General Assembly beslutades att hatten ska bort i dressyr, men ändringen genomförs inte förrän 1 januari 2021.

− Det är känsligt att ändra saker under ett OS-år, kommenterar Maria Gretzer.

Ridsport
Maria Gretzer har flera uppdrag inom FEI. Foto: Roland Thunholm

Att förändringar sker långsamt är också av godo, menar hon.
− Alla nationer ska få tid att yttra sig över förslaget. FEI är i grunden mycket demokratiskt. Men när det gäller säkerhet kanske det kan gå lite fortare, eftersom säkerhetsfrågorna ligger högt på FEI:s agenda, säger Maria Gretzer.
− Och den manliga ryttare som inte vill ta av sig hjälmen vid prisutdelning har självklart möjlighet att låta bli. Kvinnorna behåller ju hjälmen på.

När det gäller säkerhet kanske det kan gå lite fortare, eftersom säkerhetsfrågorna ligger högt på FEI:s agenda.

I Sverige är det sedan flera år förbjudet att ta av hjälmen vid något tillfälle under Svenska Ridsportförbundets tävlingar. I tävlingsreglementet för hoppning står att ”om en ryttare inte bär hjälm och/eller skyddsväst enligt gällande bestämmelser ska överdomaren utdöma straffavgift om högst 1 500 kronor”.

− Jag skulle gärna se att hjälm används även av andra på tävlingsplatsen, exempelvis av dem som står i kön till hästbesiktningen, säger Margareta Rödén, som nyligen utsågs till förbundsläkare på Svenska Ridsportförbundet.

Ftmotemargareta
Margareta Rödén, förbundsläkare i Svenska Ridsportförbundet. Foto: Annelie Frank

− Det är bra om det också informeras om att alla ska behålla hjälmen på under prisutdelningar. Information innan är bättre än att dela ut gula kort och kräva straffavgifter.

Hjälmen på när hästen rör sig

Att det är tillåtet att rida utan hjälm under ärevarvet på internationella tävlingar tycker hon är mycket märkligt.
− Jag tycker att säkerhet måste gå före fåfänga. Det är en sak om en hästskötare håller hästen under prisutdelningen och ryttaren tar av sig hjälmen under nationalsången. Då är det två som har koll på hästen. Men så fort hästen sätts i rörelse måste hjälmen på och spännas fast.

Pratar med ryttarna

Margareta Rödén jämför med dressyren där hatten har fasats ut allt mer och förbjuds helt från 2021 internationellt.
− Där var Charlotte Dujardin en föregångare som red OS 2012 med hjälm, och nu ser det nästan lite fånigt ut med hatt. Dressyrryttarna behåller också hjälmen på under ärevarvet.

− Jag tror att publiken upplever ett ärevarv som lika fantastiskt om ryttarna har hjälmen på huvudet, och jag ska faktiskt ta och prata med våra landslagsryttare i hoppning om det här, lovar Margareta Rödén.

Lång process

Så ändras regler i FEI

1 mars – De nationella förbunden ska ha lämnat sina förslag till regeländringar
13 juli – FEI presenterar första förslaget till ändrade regler
31 augusti – nationella förbund m fl intressenter ska reagera på förslaget
20 oktober – Slutgiltigt förslag presenteras
16-17 november – reglerna diskuteras och beslutas på General Assembly

Under 2020 är det bara reglementena gällande dopning och otillåten medicinering för häst samt dopning av människor som gås igenom i sin helhet.
Regler för de olika disciplinerna kan bara ändras i speciella fall, och hästvälfärd samt säkerhet för ryttarna anges som två skäl som kan leda till ändring.

 

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden