Sverige
27 mars 2019 09:52
Ridsportplus

Farorna vid prisutdelningar ses över

UppdateradDet finns många farliga moment i samband med prisutdelningar, och efter helgens dödsolycka i Tyskland kommer detta nu att diskuteras inom Svenska Ridsportförbundet. Det finns också många onödiga risker som kan tas bort, om arrangören tänker till.

Farorna vid prisutdelningar ses över
Att hästar blir stirriga förekommer ofta vid prisutdelningar. Bilden är från Gothenburg Horse Show 2009. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var vid prisutdelningen efter en ponnytävling i Neuenkirchen som en ponny stegrade sig och den sjuåriga ryttaren föll av. Strax efter slog ponnyn över och landade på flickan, berättar den tyska tidningen Bild.
    − Säkerheten på prisutdelningar är en fråga vi kommer att ta upp på nästa möte, säger Göran Dalin, ordförande i Svenska Ridsportförbundets säkerhetsutskott, till Ridsport.
    − Vi vet sedan tidigare att prisutdelningar är besvärliga ur säkerhetssynpunkt, med många ekipage. Är det barn på ponnyer förekommer också i en del fall vuxna som ska leda ponnyerna, fortsätter han.
    Säkerhetsutskottet lyfter nu frågan om prisutdelningar och säkerhet, och börjar med att ta kontakt med det tyska ridsportförbundet.
    − Vi behöver ta reda på mer i detalj vad som hände vid olyckan i Tyskland, säger Göran Dalin.

    Stänger dörrar

    Det är inte ovanligt med stirriga hästar på prisutdelningar, liksom ärevarv som riskerar att gå överstyr. Hösten 2018 slutade en prisutdelning på Flyinge med att både en häst och en ryttare skadades, efter att hästen sprang in i väggen under ärevarvet. Både häst och ryttare klarade sig dock utan allvarligare skador.
    Lars Englund, överdomare med lång erfarenhet, har varit med om en incident som kunde ha slutat illa.
    − En gång var det en ponny som ville ge sig iväg ut genom den öppna dörren under ärevarvet. Det ville inte ryttaren, så ryttaren föll av, men slog sig bara lindrigt. Sedan den gången är jag noga med att dörrar och utsläpp ska vara stängda under ärevarvet, säger Lars Englund, som sitter både i säkerhetsutskottet och Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion.

    Har blivit säkrare

    Det är arrangör och överdomare som tillsammans beslutar hur prisutdelningarna ska gå till, och Lars Englund konstaterar att det finns många risker att ta hänsyn till.
    − Ofta sker prisutdelning och ärevarv i hoppning samtidigt som banan byggs om, med banfunktionärer som rör sig på banan. Eller så är det ryttare i nästa kategori eller avdelning som går banan.

    Segertäcken ska absolut läggas på före prisutdelningen

    − Nu när medvetandet om smittorisken har ökat har många valt att ta in bara segraren till häst, eller låta alla komma till fots. Det innebär också att säkerheten sätts i första rummet. Samtidigt vill vi gå sponsorerna till mötes, och om de skänker ett segertäcke så vill de naturligtvis att det ska ligga på hästen, säger Lars Englund.
    Ett sätt att höja säkerheten är att både rosetter och eventuella segertäcken kommer på plats innan hästarna kommer in på prisutdelningen.
    − Särskilt täcken ska absolut ligga på hästarna innan de kommer in på arenan, säger Lars Englund.

    Med enkla tips minskar riskerna

    Så blir prisutdelningen säkrare

    Lägg på segertäcken och sätt på rosetter innan hästarna kommer in
    Dra ner på antalet ekipage till häst
    Stäng dörrar och grindar innan prisutdelningen börjar
    Om pristagare kommer in både till häst och till fots ska de hållas åtskilda
    Om prisutdelarna är ovana vid hästar, ge dem tydliga instruktioner om vad de ska göra och inte göra
    Prisutdelarna ska undvika att klappa hästarna för att minska smittrisken

    Så säger TR om prisutdelningar
    TR I Moment 144
    Arrangör i samråd med överdomare beslutar hur, om och när prisutdelning ska ske.

    Pristagare ska vid prisutdelning vara reglementsenligt klädda. (Hjälm får alltså inte tas av under ceremonin vid tävlingar där det svenska reglementet gäller)

    Hästen får inte vara iförd täcke annat än när ett sponsortäcke utdelas som pris. Vid dåligt väder kan överdomaren tillåta att täcken används.
    ….
    Vid prisutdelning ska särskild uppmärksamhet ägnas åt sponsorer.

    Ur dressyrens TR moment 268
    Ryttare ska vara reglementsenligt klädda vid prisutdelning. Hjälm tas inte av till häst under prisceremonin.
    Hästar ska ha rosetter och eventuellt pristäcke på innan inridningen för prisceremoni i tävlingsarenan.
    Arrangören beslutar i samråd med överdomaren om hur prisceremonin ska arrangeras. Om säkerheten riskeras kan prisutdelning ske till fots för samtliga pristagare

    Vid samtliga prisutdelningar är det tillåtet att ha en medhjälpare som har hästen i ledtygel under prisceremonin.

    Vid prisutdelning är det efter tillstånd av överdomaren tillåtet att rida in på annan häst än den med vilken priset erövrats.

    Ur hoppningens TR, moment 393
    Rekommendationer:
    Vid elittävling ska minst de tre främst placerade delta vid prisutdelning. Placerade ska delta med de hästar de blivit placerade med, men överdomaren kan medge undantag.
    Vid övriga tävlingar: Då prisutdelning sker till häst kan överdomaren ge ryttare tillåtelse att delta i prisutdelning utan häst. I sådant fall får denne pristagare, av säkerhetsskäl, inte stå bland deltagande hästar.
    Vid prisutdelning är det, i vissa klasser tillåtet att rida in på annan häst än den med vilken priset erövrats. Beslut fattas av överdomaren.

     

    Expandera

     

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden