Hoppning
4 december 2023 19:02
Ridsportplus

Ryttarparets samarbete låg bakom hästbytet på Friends

TeamworkEn ny ryttare satt på två svenskägda hopphästar under tävlingarna på Friends, och många undrade hur det hela hängde ihop. Ridsport har träffat franska hoppryttaren Kevin Staut och svenska Matilda Pettersson som har startat ett samarbete.

Ryttarparets samarbete låg bakom hästbytet på Friends
Ryttarparet Kevin Staut och Matilda Pettersson. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Både Head over Hills och Chloe F fanns i startlistorna på Friends, men inte med sin vanliga ryttare Matilda Pettersson, utan med franska toppryttaren Kevin Staut.

– Vi har samarbetat en längre tid, berättar Matilda Pettersson när Ridsport träffar henne och Kevin Staut på Friends.
– Vi har samma syn på hästar, att deras välbefinnande kommer i första hand. Och så tycker vi om varandra, fortsätter hon.

Det är jättekul för mig och hästägarna att se våra hästar ridas i den här arenan.

Matilda Pettersson

Under året har Kevin ridit Matildas båda topphästar en del, men tävlingsdebuten skedde på Friends.
– Det är jättekul för mig och hästägarna att se våra hästar ridas här, i den här arenan, och mina hästar tycker om honom, säger Matilda.

Matilda Pettersson Kevin Staut
Matilda Pettersson och Kevin Staut gick banan tillsammans och gjorde en plan. Foto: Kim C Lundin
53342277946_20a6c1d6e8_k
Vid världscupen i Stuttgart segrade Kevin Staut och Beau de Laubry Z. I helgen tävlade han svenskägda hästar på Friends. Foto: FEI/Leanjo de Koster

– Den första tävlingsstarten var lite förvirrande för hästarna, som under många år inte har tävlats av någon annan än Matilda, säger Kevin.
– De har en stark anknytning till Matilda, så första dagen med mig blev lite rörig för dem och jag red dem inte så bra, men redan andra dagen var det bättre. Och Chloe blir bättre hela tiden. Hon gjorde sin första 1,50 för två år sedan och vann den, så det är en häst på väg uppåt.

– Det är väldigt nyttigt för mig att se Kevin rida mina hästar. Han får en egen känsla för dem och kan hjälpa mig bättre än vad han redan gör från backen, säger Matilda.

– Chloe är en fighter, med ett stort hjärta.  Hon ger allt på banan och med en sådan häst är det viktigt att planera tävlandet noga, säger Kevin, som tog en sjätteplacering med mer rutinerade Head over Hills i lördagens 1,45-klass.

Teamar ihop sig på allvar efter OS

Paret har planer på en framtid tillsammans och ett utbyggt samarbete.

– Det stora målet för 2024 är OS i Paris och där hoppas jag vara en del av det franska laget, så det bästa för mig är att vara kvar i Frankrike över OS, och därefter tar vi nästa steg, säger Kevin.

– Det är varmare i Frankrike på vintern men somrarna i Sverige är bättre, säger Matilda som berättar att hon är väldigt hemmakär.

– Matildas gård är väldigt fin och varje gång jag tar dit mina hästar mår de väldigt bra. Senast var vi där mellan världscuperna i Oslo och Helsingfors. Två av mina hästägares unghästar är hos Matilda, och jag ser hur de utvecklas både fysiskt och mentalt genom det hästliv de får leva där. Min gård i Frankrike är också bra, men det är så viktigt att inte glömma det grundläggande i god hästhållning, säger Kevin.

Hans gård i Normandie är bättre belägen sett till tävlingarna i den delen av Europa och till salumarknaden för hästar.

– Men Normandie är en bit från de stora showerna, När jag tittar på kartan är det närmare från Norrköping till tävlingar i norra Tyskland än från Normandie, och därför är det dags att verkligen fundera över Norrköping som bas för att ta fram hästar, säger Kevin.

Kevin Staut Fra Chloe F
Kevin Staut och Chloe F. Foto: Kim C Lundin
Kevin Staut Fra Head Over Hills
Kevin Staut och Matilda Petterssons Head Over Hills Foto: Kim C Lundin

Delar gärna med sig av hästarna

Matilda är glad över hennes och Kevins samarbete.
– Jag kan dela med mig av hästarna om jag bara får tillbaka dem, säger hon och ler.

Samarbetet innebär också att hennes hästar kan tävlas på tävlingar hon själv inte kommer in på.

– Det är svårt att komma in på populära tävlingar på hög nivå utan mycket rankningspoäng, lägger Kevin till.

Vi kan inte investera stora pengar i att köpa hästar men vi kan investera vår kunskap och erfarenhet.

Kevin Staut

– Jag vill att vi ska utvecklas båda två. Vår dröm är att arbeta med en mindre grupp av hästar och verkligen följa dem hela vägen, och för det krävs bra band mellan dem man arbetar med. Vi kan inte investera stora pengar i att köpa hästar men vi kan investera vår kunskap och erfarenhet, säger Kevin, som tillsammans med Matilda nu letar efter fler samarbeten med hästar och hästägare.

– Vi är lyckliga tillsammans och jag är så glad över att få vara en del av Matildas familj. Jag och Matilda är verkligen ett bra team, säger Kevin Staut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden