Hästägartips
26 juni 2017 12:36

Så får du hästen att dricka

Du står på en tävlingsplats. Solen gassar och du har precis gjort en start, nästa start är om två timmar. Hästen svettas floder och du erbjuder den vatten – men den dricker inte. Du vet att hästen verkligen borde dricka, hur gör du? Ridsport har frågat två forskare.

Så får du hästen att dricka
Hur får man egentligen hästen att dricka? Getty Images/iStockphoto

Att lära hästen dricka på kommando vore onekligen rätt praktiskt i många sammanhang. Men går det att lära den det?

– Det finns kanske ett skäl till att vi har ett ordspråk som säger att du kan leda hästen till vattnet men inte tvinga den att dricka, säger etolog Anna Lundberg vid SLU.

– Visst skulle det kanske kunna gå, om belöningen bara är tillräckligt stor. Jag har faktiskt inte funderat på hur. Men det kanske är bättre att motivera hästen att dricka genom att göra det attraktivt?

Rätt smak på vattnet
Anna Lundberg tycker att vi ska arbeta på att göra det enkelt för hästen att dricka på bortaplan. Ett sätt är att lära hästen hemma att dricka vatten utblandat med till exempel äppeljuice. Det gör vattnet smakligt för hästen, men framför allt tar det bort eventuella smakskillnader som kan finnas hos vatten som hästen inte är van vid.

– Ett annat sätt är förstås att ha med sig vatten hemifrån, men det fungerar inte om du ska vara borta länge.

Studier har visat att hästar föredrar att dricka ur en hink eller en behållare med stor vattenspegel. Det kan alltså vara bättre att servera vatten ur en vid hink än ur en smalare.

Cecilia Lindberg, distansryttare och etolog, bosatt i Storbritannien, har själv noterat att hennes hästar hellre dricker ur ljusa hinkar än ur mörka. Hon berättar även att distansryttare ofta erbjuder sina hästar flera val när det gäller både mat och vatten. De kan till exempel erbjuda både vanligt vatten, betforvatten, vatten med elektrolyter och vatten smaksatt med äppeljuice, och låta hästen välja.

Klokt att dricka
– Ger du dessutom en del ätbara alternativ som innehåller mycket vatten, som morötter, betfor eller äpple, ökar du ytterligare möjligheterna för hästen att få i sig vatten. Sedan är det en träningssak; hästar som är orutinerade kan gå länge utan att dricka, men de mer erfarna brukar lära sig med tiden att det är klokt att dricka.

Andra studier har visat att hästar hellre dricker kallt vatten än ljummet om de får välja – men paradoxalt nog dricker de större mängd av det ljumma vattnet. Temperaturen kan alltså också vara en faktor att fundera på.

Lugn och ro
Anna Lundberg betonar även att en viktig faktor för att få hästar att dricka bra är att se till att minska stress i nya miljöer. En häst som känner sig trygg, till exempel genom kontakt med andra hästar och att vattnet inte verkar ”farligt”, har större chans att dricka än en som är stressad.

Genom att erbjuda ett rent vatten som inte smakar och luktar ovant för hästen i en lugn miljö, ökar du förutsättningarna för att hästen själv ska reglera sin vätskebalans.

Så får du hästen att dricka
• Lär hästen att dricka smaksatt vatten (till
exempel med äppeljuice) så  att bortavattnet smakar som den är van vid.
• Erbjud hästen flera alternativ, till exempel betforvatten, äppelvatten och vanligt vatten.
• Se till att hästen har en hink den gillar att dricka ur.
• En vid hink fungerar ofta bättre än en smal. Färgen kan också spela roll.

Texten publicerade första gången i Ridpsorts pappersutgåva nummer 5, 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-