Träningstips
18 oktober 2011 12:38

Så får du hästen mer rakriktad

Att rakrikta hästen är grundläggande för allt arbete och för alla rörelser. Med den här övningen kan du kontrollera att din häst är rakriktad.

Så får du hästen mer rakriktad
På bilden ser man en häst som är starkare i höger sida, vilket gör att den sätter mer muskler på högersidan.

JumpClubBörja med att rida på mittvolten i den svaga sidans varv i trav lättridning eller nedsittning, eller i galopp om det känns lättare.
– Då blir det trevligare ridning och hästen sätter sig inte emot. Om du börjar med att bråka med hästens starka sida så förstärker du den.

Forma efter mittvolten
Rid på mittvolten och utse fyra punkter. Rid med hästen ställd och böjd efter linjen. Behåll ställningen på den inre tygeln och reglera ställningen med yttertygeln. Om hästen vill förböja sig i inre sidan, rätar du ut den med hjälp av yttertygeln. Den yttre tygeln reglerar ställningen och den yttre bogen hålls på plats genom den framåtdrivande ytterskänkeln.

När det fungerar rider du rakt fram längs fyrkanten innanför spåret och ställer hästen inåt. Kontrollera att hästen ”spårar”, det vill säga att den går rakt fram med fram- och bakben på samma spår.

Byt till den starka sidan
Därefter byter du varv och rider på stora mittvolten i den starka sidans varv.
– Där är principerna desamma, men var noga med att behålla stödet på den yttre tygeln genom att driva fram hästen med den svaga sidans skänkeln så att hästen spårar. Rör på den inre handen så att du ”lirkar loss” den starka sidan med innertygeln. Innerskänkeln håller den inre bogen på plats och hind­rar hästen från att falla inåt i volten.

Ta små ledande tygeltag på innertygeln och undvik att tränga med den inre handen. Försök att omväxlande leda in och lätta med den inre tygeln och se till så att du aldrig fastnar i den starka sidans tygel. Om du hela tiden är mjuk och följsam blir hästen mjuk, eftersom den inte har något att göra motstånd mot.

Bjuda framåt
Fortsätt runt fyrkanten och driv fram hästen på den svaga sidan samtidigt som du håller koll på den starka sidans bog, så den inte faller ut. Oavsett vad du gör ska hästen hela tiden bjuda framåt. Rakriktningen får aldrig ske på bekostnad av hästens framåtbjudning.
– Jag utgår alltid från känslan i handen, säger Mads. Det vi känner i handen är ett symptom på vad vi har bakom oss och under oss.
– Jag håller stadig kontakt med den svaga sidans tygel och genom en mjuk hand på den starka sidan lirkar jag långsamt tills jag får in hästens kropp mellan hjälperna.

Handen följer med
Hästen rör sig i en pendlande rörelse från sida till sida i alla gångarter och därför är det viktigt att ryttaren är mjuk och följsam för att inte begränsa hästens rörelser. Extra viktigt är att handen följer med i hästens rörelser.
– Titta på hur hoppryttarna gör om hästen hoppar snett. Då bygger de hinder som gör att hästen lär sig hoppa rakt, i stället för att hela tiden försöka rätta in hästen. Vi dressyrryttare grejar gärna för mycket.

Mads råd om hur du rakriktar din häst
* Se till att din häst förstår de grundläggande hjälperna (framåtdrivande, förhållande, vändande och sidförande).
* Kontrollera att hästen bjuder framåt och bär sig själv och accepterar bettet, det vill säga ryttaren.
* Börja med att kontrollera att du själv sitter mitt över hästen.
* Starta med böjning och kontrollera att hästen är lika genomarbetad i den inre som den yttre sidan och är redo att bära mera vikt på bakbenen.
* Inrikta dig på att stärka den ”svaga” sidan.
* Utgå från känslan i handen, eftersom den är ett symptom på vad du har bakom och under dig.
* Undvik att rikta in fram- och bakdel för mycket på en för ung häst, den behöver först lära sig att flytta sina ben.

Lycka till!
Mads Hendeliowitz och Mari Zetterqvist Blokhuis, Jump Club Dressage
Illustration: Hella Stening

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden