Nyheter
4 juli 2018 06:05

Så går det att se om frambenshältan är äkta

ForskningGenom att mäta mankens rörelse går det att se skillnad på om en nickrörelse orsakas av en frambenshälta eller en bakbenshälta. Det här visar en ny studie.

Så går det att se om frambenshältan är äkta
Traditionell hältutredning görs ofta av en enskild veterinär. Nu arbetas det med att få fram mer objektiva metoder. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Rörelseanalys med hjälp av sensor- eller kamerabaserade system har blivit vanligare vid hältutredningar.

Det finns en standard för att mäta huvudets rörelse för att på så sätt upptäcka frambenshältor och motsvarande för korsets rörelse för bakbenshältor.

Analysen av rörelsen försvåras dock av att hästar som är bakbenshalta ofta nickar med huvudet för att flytta vikten framåt och avlasta bakbenet som de har ont i. Det här kan göra att en bakbenshälta misstas för att vara en frambenshälta.

Forskningsprojekt om hältor
I ett forskningsprojekt initierat av forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har en studie med syfte att tydligare kunna urskilja äkta frambenshältor gjorts. Det här berättar SLU på sin webbplats.

Under studien framkallades tillfälliga fram- och bakbenshältor hos tio hästar med hjälp av specialskor som gav ett tryck mot hovens undersida. Förändringar i rörelsemönstret analyserades då hästarna travade på en rullmatta som hade en inbyggd kraftmätning. Genom att mäta mankens rörelser gick det att skilja mellan en nickrörelse från huvudet orsakad av en frambenshälta och en nickrörelse orsakad av en bakbenshälta.

Skilja äkta från falska
Resultaten från studien gör det enklare att skilja äkta frambenshältor från falska och därmed ökas också säkerheten när diagnoser ska ställas på ortopediska skador på häst.

Studien gjordes i samarbete med flera europeiska universitet och SLU betonar att ytterligare studier på hästar med olika ortopediska skador krävs för att verifiera resultatet.

lLäs hela studien

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden