Avelsnyheter
5 maj 10:48
Ridsportplus

Så hanterar du en blödande navelsträng

FölningHa en påsklämma, gummiband eller ett snöre i beredskap vid fölning. Det är sådant som kan komma väl till pass om navelsträngen inte slutar blöda.

Så hanterar du en blödande navelsträng
Navelsträngen brukar sköta sig själv – men ibland börjar den blöda och kräver omvårdnad. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Oftast går navelsträngen självmant av cirka fem centimeter från fölbuken när stoet reser sig eller fölet försöker komma på benen. Men vad gör man om det blöder ur navelsträngen när den brustit?

Veterinär Fredric Spång på Gårdsveterinärerna i Slöinge bor i uppfödartäta Halland, och får ofta bistå med råd om navelvård.
– Blödande navelsträng får vi många frågor om, säger han. Om det blöder mycket ur navelsträngen beror det vanligen på att den har gått av nära bukväggen.
– För att stoppa blödningen kan du använda en påsklämma eller knyta av med ett snöre eller gummiband. Vad du än väljer ska det vara ordentligt desinficerat i klorhexidinlösning.
– Håll ett extra öga på naveln så att den inte sväller upp på grund av fortsatt blödning invärtes. Då ska veterinär tillkallas.

Blöder det bara lite kan naveländen desinficeras normalt. Det kan göras på olika sätt – ett är att hälla desinfektionsmedlet i en kopp och doppa navelstumpen i den.

Använder klorhexidin till navelsträngen

Fredric Spång använder sig av 0,5 till 2-procentig klorhexidinlösning och upprepade behandlingar.
– Vid mina egna stons fölningar brukar jag dränka in en bomullstuss i klorhexidinlösningen och försiktigt krama ur den över naveländen. Det gör jag tre gånger med en halvtimmas mellanrum. Det är bra att desinficera naveln en gång, men ännu bättre att upprepa det.
– Jag har sett att upprepad behandling minskar risken för navelbölder och infektioner.

Klorhexidinlösningen finns på apotek och är bland det viktigaste att ha hemma inför fölning. Använd engångshandskar vid all navelvård.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden