Hästägartips
13 december 2020 12:20
Ridsportplus

Så hanterar du spiktramp

VeterinärtSpiktramp kan innebära en dödsdom för hästen – men det behöver inte vara så illa. Hovslagaren Emma Jonsson förlorade sin häst i spiktramp och delar med sig av sina tankar.

Så hanterar du spiktramp
Varje spiktramp bör röntgas för att man ska vilken riktning i hovet det penetrerande föremålet har tagit. Foto: Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Namnet till trots kan spiktramp inte bara orsakas av spikar.
– Det kan innefatta andra saker än en spik. Saker som är vassa, glas eller pinnar till exempel, kan också tränga in i hoven, säger hovslagaren Emma Jonsson.

Gamla sömmar kan bli väldigt vassa. Därför är det viktigt att se till att det inte ligger gammal söm i stallgången.
– Se även upp med underlaget när du rider. Är du och badar med hästen, hur ser bottnen ut? I hagarna är det bra att gå igenom marken. Förr i tiden grävde människor ner saker i marken i stället för att åka till soptippen, så det kan krypa upp vassa föremål, säger Emma Jonsson.

Kratsa hovarna dagligen

Img_20201112_151041
Emma Jonsson är hovslagare utbildad på Strömsholm. Hon är verksam i norra Stockholm, där hon driver företaget Emmas hovslageri & smide.

Ett annat tips är att vara försiktig med var man rider och alltid kratsa hovarna dagligen för att kunna upptäcka om något har hänt.

Beroende på var i hoven och vilken riktning föremålet tagit kan skadan bli olika allvarlig. Vissa spiktramp kan likna lindriga hovbölder, medan andra tränger långt upp i senorna.

Det finns flera sätt att upptäcka ett spiktramp på.
– Man kan märka det av hälta, eller av att det syns att något sitter fast i hoven. Men hästen kan även trampat på något som sitter fast i marken och då blir det mer ett stick fast det inte finns något föremål kvar. Det kan även hända att hästen trampar på något som sitter hårt fast i marken och föremålet går av i hoven — då syns inte föremålet, säger Emma Jonsson.

Men även om det kan vara ”osynligt” med spiktramp kan det i vissa fall tvärtom bli riktigt blodigt.
– Det är väldigt mycket blod i hovar så det kan blöda rejält, säger Emma Jonsson.

Åk alltid till klinik vid misstanke om allvarligt spiktramp

Rekommendationen är att alltid åka in till klinik om det finns misstanke om ett allvarligt spiktramp.
– Det är alltid renast miljö på klinik, mer sterilt, och de har tillgång till bättre utrustning.

Skulle det vara problematiskt att lasta hästen på grund av att föremålet sticker ut långt och riskerar att skada hästen
under färd kan det gå att kapa eller förkorta föremålet för att underlätta transport till klinik.
– Ett tips då är att ta med sig föremålet till kliniken så att veterinären kan få se det för att kunna göra en bra bedömning.

Om hästägaren misstänker spiktramp, men själv inte bedömer det som akut, rekommenderas att ringa ut en veterinär till stallet, eller sin hovslagare.
– En hovslagare eller veterinär har bättre ögon för att se sådant bättre än de flesta hästägare. I de fall hästen är väldigt halt kan de se vilken del av hoven hästen inte vill sätta ner, och försöka lokalisera ingångshål.

Ett ordentligt spiktramp bör röntgas

Har du en häst som är omöjlig att lasta kan du försöka få tag på en veterinär som har med sig röntgenutrustning.
– Ett ordentligt spiktramp bör röntgas, säger Emma Jonsson.

Återigen vill hon understryka att klinik är det bästa valet.
– De gånger man behöver gå in djupt i hoven behövs bedövning.

Fakta

Förlorade själv häst i spiktramp

Hovslagaren Emma Jonsson förlorade sin häst efter ett spiktramp: ”Det var en jättelång rostig spik som gått in i strålen sex centimeter snett bakåt och upp, igenom strålbensburschan och upp i djupa böjsenan. Hon reds på kvällen och på morgonen ville hon inte gå ur boxen så det hade troligen skett under natten, i spånet, och hade väldigt fort hunnit bli en inflammation.

Veterinärerna kunde inte svara på om hon någonsin skulle bli ohalt på grund av de stora skadorna i djupa böjsenan, och prognosen att bli av med inflammationen var 50 procent. Det skulle krävas minst ett halvårs konvalescens på box. Inte ett alternativ för en häst som blev sur när hon togs in vid klockan 17.”

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden