Dressyr
14 juli 2019 17:30
Ridsportplus

Så här arbetar FEI-kontrollanten efter ritterna

Sista hindretHon kontrollerar flera hundra hästar under tävlingsveckan på Falsterbo Horse Show. Överdomaren och FEI-stewarden Cerrie Hedin tycker att nivån på årets tävlingar har varit hög. Här berättar hon hur hon arbetar med att kontrollera nosgrimmor, bett och munnar på dressyrhästarna.

Så här arbetar FEI-kontrollanten efter ritterna
Nosgrimmorna får inte vara för hårt spända. Reglerna säger att de måste kunna flexa 1,5 centimeter. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Cerrie Hedin, överdomare i de nationella dressyrklasserna och FEI steward på de internationella klasserna i både hoppning och dressyr på FHS, rättar till sin beiga hatt och trär på sig ett nytt par vinylhandskar.

    Därefter känner jag på kedjan och på att det inte finns någonting i öronen eller i luvan om hästen har en sådan på sig. Cerrie Hedin, FEI-steward.

    Inne på dressyrarenan applåderas ekipaget som precis gjort den avslutande halten på medellinjen.

    Även om ritten vid det här laget är avslutad för publiken, är själva tävlingsmomentet för ekipaget långt ifrån över. Hittas för hårt spända nosgrimmor, sår i mungiporna eller på hästens sida efter ryttarens sporrar spelar det ingen roll hur bra procent som domarna inne på banan har delat ut, eller om hopprundan varit felfri. Den typen av fynd leder alltid till diskvalificering eller startförbud.

    Framme före hästskötaren

    – Det första jag gör är att känna att nosgrimman inte är för tight, två fingrar ska få plats. Jag kollar också att det inte sitter någonting vasst eller liknande på insidan, därefter känner jag på kedjan och på att det inte finns någonting i öronen eller i luvan om hästen har en sådan på sig, säger Cerrie Hedin som alltid ser till att vara först fram, före hästskötaren.

    – Hästskötaren får knäppa upp nosgrimman och ta av luvan först när jag säger till.

    Cerriehedin-1001
    Redo för kontroll. Cerrie Hedin är överdomare och FEI steward under FHS. Hon kontrollerar alla ekipage direkt när de kommer ut från banan. Foto: Lina Nydahl
    Cerriehedin-1004
    Cerrie Hedin kontrollerar också att det inte finns några otillåtna föremål på insidan av nosgrimmorna. Foto: Lina Nydahl
    Cerriehedin-1003
    Mungipor och tunga kontrolleras noga. Vinylhandskarna byts mellan varje häst för att undvika smitta. Foto: Lina Nydahl

    Inne i munnen kontrolleras mungiporna, men Cerrie Hedin och hennes kolleger är också noga att titta hur hästen ser ut högre upp på sidorna och på tungan.

    – Vi tittar efter sår och märken eller tryck från bett, men också om hästen kan ha bitit sig, förklarar hon.

    Några allvarligare incidenter har inte inträffat eller upptäckts under årets tävlingar.

    ”Sett bra ut”

    – Det har tvärtom sett väldigt bra ut i år. Nivån när det gäller hästarnas välfärd är hög. I de fall vi upptäckt små sår eller skav har hästarna direkt tagits om hand och sedan kommit tillbaka och visats upp i ett skick som gjort att de fått fortsätta tävla, säger hon.

    I jobbet som överdomare handlar mycket om att arbeta förebyggande.

    – Tidigare kunde vi på framridningarna se både hyperflektion och alldeles för hård ridning. Så ser det inte ut idag, vilket är ett stort steg i rätt riktning när det gäller hästarnas välfärd, säger Cerrie Hedin som inte drar sig för att prata med ryttarna om hon ser någonting hon reagerar på.

    Säger till

    – Här i Falsterbo kan det handla om att säga till en ryttare på framridningen som kanske rider sin häst med lite för kort hals. Vissa raser, som frieserhästar och lusitanos går naturligt i en form där nosen kan hamna bakom lod och publiken har inte alltid kunskapen i om det beror på just det eller på felaktig ridning, säger Cerrie Hedin och fortsätter:

    – Alla ryttare är hårt bevakade och de blir tacksamma när vi säger till.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden