Sverige
17 februari 2021 17:38

Så har hästböckerna gått från en manlig till en kvinnlig värld

ForskningBlack Beauty, Silver, Vitnos, Flicka. Vi är många hästälskare som har drömt oss bort i hästböckernas värld genom åren. Nu har tre litteraturforskare tagit sig an genren och bland annat tittat närmare på hur pojken i böckerna ersattes av en flicka, och hur miljön har förändrats.

Så har hästböckerna gått från en manlig till en kvinnlig värld
Flickan och hästen i den senaste filmatiseringen av boken om Black Beauty. Foto: Constantin Film/ Graham Bartholomew

Hästböcker har slukats av läsare i generationer, men det finns nästan ingen forskning i ämnet. Nu vill litteraturvetaren Helen Asklund och två andra litteraturforskare kartlägga alla hästböcker som kommit ut i Sverige. Cirka 1 500 titlar handlar det om skriver Länstidningen Östersund.

Själv red Helen Asklund på ridskola upp i tonåren, men blev aldrig någon inbiten hästtjej. Som vuxen forskar hon nu om hästböcker tillsammans med två andra litteraturvetare, Lena Manderstedt vid Luleå universitet och Ann-Sofie Persson vid Linköpings universitet.
– Jag har skrivit om framför allt hästboksflickan och hennes identitet och hur den utvecklas i samklang med stallkulturen som hon är en del av, säger Helen Asklund i en intervju med Länstidningen Östersund.

Från början var hästen en del av en manlig värld, vilket också återspeglas i de tidiga hästböckerna. Ridsport var något män sysslade med, inte minst inom jordbruket och i det militära. Men i takt med att samhället och ridsporten förändrades började flickorna dyka upp i hästböckerna på 1930-talet och några decennier senare var hästbokspojken ett minne blott. Samtidigt förändrades karaktären på hästböckerna från tuffa och äventyrliga till att mer äga rum i stallet och ha fokus på relationen mellan häst och människa.

Stallet har också fått symbolisera en frizon för många tjejer.
– Man behöver vara stark, det är hårt arbete att vara i stallet. Man måste vara ganska tuff också för att kunna hantera hästarna. Man måste våga ta för sig och inte vara rädd för att göra sig illa, säger Helen Asklund.

Hästböckerna läses fortfarande men forskningen är ännu i sin linda. För att ta reda på mer om hur genren har utvecklats söker Helen Asklund och hennes två forskarkollegor nu alltså medel för att göra en översikt över alla böcker i genren som utgivits på svenska. För att undersöka vilken roll hästböckerna spelar i hästkulturen har de också gjort en pilotstudie på ett ridcenter i Linköping.

Här kan du läsa hela artikeln (låst)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden