Sverige
14 mars 09:52
Ridsportplus

Så säger lagen om hagen

JuridikVisst är det lite luddigt, det där med vad lagen säger om hur hästar ska gå i hage? Ridsport benar i saken med hjälp av Jordbruksverket.

Så säger lagen om hagen
Hästar ska kunna ha daglig fysisk kontakt med andra hästar. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästar ska dagligen ges möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter utomhus, vilket står i Jordbruksverkets föreskrifter.

Om det är mycket halt eller väldigt lerigt har hästägaren skyldighet att åtgärda hagen: ”Betesmarker, rasthagar och drivningsvägar ska vara fria från föremål och områden med uppenbar risk att skada hästarna. De ska också vara tillräckligt dränerade eller naturligt ha motsvarande egenskaper.”
– Man kan exempelvis ha broddar på hästarna eller sanda hala områden i rasthagen, säger Caroline Johansson, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Inget krav på hagkompis

Det finns inget krav i lagstiftningen på att en häst måste ha en hagkompis. För föl och unghästar upp till tolv månaders ålder  gäller dock att de ska rastas tillsammans med minst en annan häst.
– Det är viktigt att komma ihåg att djurskyddsbestämmelserna inte speglar ett optimalt hållande av hästar, utan den minsta accepterade nivån. Det finns flera studier som visar att hästar mår bra av att gå ihop med andra hästar, säger Caroline Johansson.

Men den häst som inte har fysisk kontakt med andra hästar i hagen måste få den kontakten i stallet (se faktaruta).

Det är länsstyrelserna som kontrollerar att djurskyddslagstiftningen i Sverige följs.
– Upptäcker de att du inte har följt reglerna kan de kräva att du rättar till bristerna. Kravet kan kombineras med att du får betala vite om du inte rättar till bristerna, säger Caroline Johansson.

Fakta

Krav på kontakt och sällskap

”Hästar ska normalt sett hållas så att de kan se, höra, känna lukten av och ha daglig fysisk kontakt med andra hästar i hage och/eller under den tid de står uppstallade i box eller spilta. Kravet på fysisk kontakt gäller inte för de hästar där möjlighet till fysisk kontakt med andra hästar, även i en box genom ett galler, medför stor risk att hästen skadar sig själv eller andra hästar.”

UR JORDBRUKSVERKETS FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA RÅD (SJVFS 2019:17) OM HÄSTHÅLLNING, 2 KAP, 1 §.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden