Fälttävlan
20 februari 2015 13:52
Ridsportplus

Kvalfylld vårsäsong väntar

Hästar som ska kvalas och mängder av formkollar. Förbundskapten Staffan Lidbeck har ett avancerat pussel att lägga under vårsäsongen. Målet är att pusslet ska vara klart till EM i september.

Kvalfylld vårsäsong väntar
Snart är det dags att se om vinterträningen har gett resultat för Louise Svensson Jähde, Viktoria Carlerbäck och Anna Hilton. (Arkivbild)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det stora målet för det svenska fälttävlanslandslaget 2015 är EM i Blair Castle, Skottland, i mitten av september. Då handlar det framförallt om att kvala ett svenskt lag till OS i Rio de Janeiro nästa år. Och Staffan Lidbeck har valt ut en nyckeltävling dit han vill att alla EM-sugna ekipage åker. 
– Det blir Bramham i Storbritannien i mitten av juni. Det är en trestjärnig tävling med samma bandesigner som på EM, Ian Stark, säger Staffan Lidbeck. 

Viktiga bitar som måste falla på plats är kval i lång trestjärnig klass för några av de viktigaste hästarna i kapten Lidbecks EM-pussel: Sara Algotsson Ostholts Reality, Malin Petersens Sofarsogood och Niklas Lindbäcks Mister Pooh. Plan A för dessa hästar är att åka till Italien och Montelibretti i slutet av april. Plan B är polska Strzegom i slutet av juni. Där går också en omgång av Nations Cup så det kan ju finnas andra anledningar att åka dit för svenskarna också. 

När det gäller planerade starter i fyrstjärnig klass har Ludwig Svennerstål och Johan Lundin aviserat att de är intresserade av att åka till tyska Luhmühlen i början av juni. Däremot verkar ingen svensk ryttare vara sugen på att rida brittiska Badminton i år. 
– Man får lika många rankningspoäng i Luhmühlen som i Badminton och Luhmühlen är lite enklare och underlaget där fungerar bättre. Badminton sliter väldigt på hästarna, säger Staffan Lidbeck. 

Landslaget har haft en avsutten träff i Malmö i januari. Där medverkade bland annat terrängtränaren Jan Jönsson och veterinären och underlagsspecialisten Lars Roepstorff. I början av mars blir det en tredagars uppsutten träff med dressyr och hoppning för de Sverige- och Tysklandsbaserade ryttarna. Något senare åker samma team över till de Englandsbaserade ryttarna Ludwig och Ellen Svennerstål samt Anna Hilton. 

Svenska landslaget 2015

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden