Fälttävlan
1 maj 2019 15:20
Ridsportplus

Så tänker svenska ryttarna inför Badminton

Internationellt”De säger att man ska tänka på Badminton som vilken tävling som helst, men det går inte riktigt”. Det säger Malin Josefsson, en av de tre svenska ryttarna som nu laddar upp inför fälttävlans mest berömda tävling. Samtliga är debutanter och har förberett sig under lång tid.

Så tänker svenska ryttarna inför Badminton
Malin Josefsson, Hanna Berg och Louise Romeike är på plats för att representera Sverige i Badminton. Foto: Eventingphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I två månader har Malin Josefsson varit i England med fyra hästar, och det är Golden Midnight (SWB f 2008 e Goldmine XX u Duva e Maraton uppf Gert Hermansson, äg Karin Berglund)  som nu är så färdig han kan bli för Badminton.

    Det känns mer roligt än otäckt, men sedan kanske det känns på ett annat sätt när jag har gått banan. Malin Josefsson, Badmintondebutant.

    − Det som krävs av en häst som ska gå Badminton är att den hoppar stort, har mycket scope, är rädd som sig och är snabb i benen. Dessutom ska den kunna galoppera länge, och allt detta har Golden Midnight. Andra 4* tävlingar känns nästan lätta med honom, berättar Malin som är på väg till en sista dressyrträning när vi talas vid på tisdagseftermiddagen, två dagar innan Badminton börjar för hennes del.

    Det är Malin Josefssons första start i Badminton.
    − Det ska bli väldigt spännande och jag ser fram emot det. Det känns mer roligt än otäckt, men sedan kanske det känns på ett annat sätt när jag har gått banan. Men vi är väl förberedda.

    Bestämde sig för ett år sedan

    Det har gått ett år sedan Malin bestämde sig för att satsa på Badminton tillsammans med Golden Midnight.
    − Det sägs att Badminton är som vilken tävling som helst, men det blir lite mästerskapskänsla med så många dagars tävling, den hårda mediabevakningen och det faktum att alla är där.

    Hennes mål är att göra sitt absolut bästa.
    − När jag kommer i mål efter terrängen vill jag känna att jag tagit ut allt jag kunde av mig och hästen. Jag vill inte ha känslan av att jag kunde ha gett mer.

    Egna team

    De tre svenska ryttarna som startar i Badminton har med sina egna team, och dessutom förbundskapten Fredrik Bergendorff liksom coachen Yogi Breisner. Tillsammans kommer de att gå terrängbanan, inte en gång utan upprepade gånger.
    − Det blir nog fyra eller fem gånger, säger Hanna Berg, som startar tillsammans med Quite Survivor (SWB f 2005 e Quite Easy u Flickan e Labrador, uppf Anette Berg och Sara Persson, äg Mathilda Berg, Anette Berg, Tony Berg).

    Hon har också varit i England för förberedelser, sedan sex veckor tillbaka.
    − Vi står på en anläggning som har allt, och vi har byggt upp hinder som liknar de hinder som terrängen i Badminton bjuder på i år, berättar hon.
    Att komma till Badminton blir en ny erfarenhet för Hanna.
    − Det ska vara stort, och jag hoppas att det är det, för jag vet att jag sitter på en bra häst. Sedan kan det alltid uppstå missförstånd.

    ”Alla pratar om”

    Hanna Berg berättar att Badminton är en stor händelse i England, och ett event som lockar betydligt fler än bara hästmänniskor.
    − Det är något som alla pratar om, och det blir en upplevelse att få rida Badminton. Förutom teamet har jag stöd av mamma, medan pappa och lillasyster följer tävlingen hemifrån, säger Hanna.

    Den tredje svensken i startfältet är Louise Jähde Romeike och Wieloch’s Utah Sun (HOLST  sto f 2004 e Limbus u Imperial I e Cor de la Bryere, uppf Peter Thomsen, äg Thomsen, Hans & Familie Wieloch).
    Hon har just åkt över till England från sitt hem i Tyskland när vi talas vid på tisdagskvällen, två dagar före första starten i Badmintons huvudklass.

    ”Speciell tävling”

    − Det känns väldigt spännande och väldigt bra. Det här är en speciell tävling, och vi har framför allt laddat genom att träna mycket kondition. Nu är vi här, och det är superstort med fantastiska ryttare, det är så vackert överallt, och det är svåra hinder.

    − När det är stort och svårt krävs det att hästen är framåt och vill över, vill vidare, och precis sådan är ”Urmel”. Jag har ridit henne i 9 år så vi känner varandra väl.

    Några förutsägelser om hur det ska gå är hon försiktig med.
    − Jag är glad bara över att vara här, och om vi tar det lugnt och gör som vi brukar kan det nog gå ganska bra.

    Skrämmer inte

    Banan har hon inte sett än, men hon har hört att det ska vara stort. Det är dock inget som skrämmer henne.
    − Nej, man får räkna med att det ska vara stort, och det kommer att hjälpa att gå banan många gånger.
    Vid bangången blir Louises man Claas Romeike ett bra stöd, eftersom han själv ridit Badminton. Även svärfar har tävlat i Badminton, och han finns också med.
    − Jag kommer säkert att få bra råd av dem, liksom av Kai Rueder, som jag rest hit tillsammans med. Men i slutändan gäller det att göra sin egen plan och hålla sig till den, säger Louise Jähde Romeike.

    Alla länkar du behöver för att följa tävlingen.

    Kolla in terrängbanan här.

    Start- och resultatlista

    Fakta

    Badminton 2019

    • Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials pågår 1-5 maj med flera olika klasser.
    • Huvudklassen startar med dressyr torsdag och fredag. Samtliga svenskar rider dressyren på torsdag,
    • Terrängen avgörs lördag 4 maj och den avslutande banhoppningen söndag 5 maj.

     

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden