Veterinärt
13 maj 2017 16:45
Ridsportplus

Så undviker du smittas av din häst

Sjukdomar som hästar kan överföra till människor och tvärtom behöver inte handla om dramatiska farsoter som skördar liv. Men de kan vara allvarliga ändå och utöver lidande skapa kostnader, restriktioner och omfattande sanering.

Så undviker du smittas av din häst
Saneringen av ett stall efter en smittsam sjukdom kan ta tid och bli dyr. Personerna och stallet på bilden har inte med innehållet i artikeln att göra.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ringorm är kanske inte det första man tänker på när det gäller zoonoser, men det är en svampsjukdom som både häst och människa kan få och som kan bli långvarig och svårläkt.

    Hos häst visar den sig som runda, hårlösa fläckar som inte verkar orsaka klåda, medan människor får röda ringar av kliande utslag.

    Ringorm på häst läker av sig själv inom åtta till tolv veckor, men hästen bör isoleras så snart sjukdomen upptäcks och dess utrustning ska också isoleras från andra hästar.

    Kan isoleras upp till tre veckor
    Sjukdomen behandlas med en receptbelagd lösning (licenspreparat). Om sjuka hästar behandlas framgångsrikt kan isoleringen hävas efter 20 dagar, medan obehandlade hästar bör isoleras tre veckor efter att utslagen stannat av. Även symtomfria hästar från ett smittat stall måste behandlas av veterinär om de ska tävla.

    Ringorm orsakas av en svamp som bildar sporer som kan överleva länge på utrustning eller i miljön. Noggrann rengöring av allt som smittade hästar kommit i kontakt med, inklusive staketstolpar som de kliat sig mot, är därför nödvändigt, liksom desinfektion med medel mot svamp.

    Salmonella kan drabba hästar
    En annan sjukdom som kan drabba både häst och människa är salmonella. Den är ovanlig på häst i Sverige, men har då och då förts in genom importhästar som varit fullt friska vid inköp. I samband med miljöbyte, operation eller fölning har de sedan utsöndrat salmonellabakterien.

    Symptomen hos en vuxen smittad häst kan variera, men vanligtvis börjar det med matvägran, feber och dåligt allmäntillstånd följt av kolik inom 24–48 timmar. Diarré tillstöter.

    Vissa kan rena sig själva
    De hästar som är någorlunda pigga och fortsätter att äta har bäst chans att klara sig och brukar rena sig spontant inom fyra till sex veckor, men det finns även ett mycket akut förlopp med feber och vattentunn, ibland blodig diarré som har hög dödlighet.

    För föl kan symtomen se annorlunda ut: akut, allvarlig diarré är vanligast, men även lunginflammation, blodförgiftning och ledinflammation förekommer.
    Eftersom salmonella även kan smitta människor, finns strikta regler för isolering av drabbade stall, provtagning och sanering. Särskilda planer görs upp för varje stall.

    Flera djursjukhus har dyrköpta erfarenheter av stängning och sanering efter salmonellasjuka hästar, så det är inte självklart att en drabbad häst tas emot där. Ibland kan det finnas möjlighet att göra upp en behandlingsplan i hemmamiljö, i samråd med stallets veterinär.

    Det är alltid viktigt att så snart som möjligt fastställa eventuell salmonella, eftersom sjukdomen innebär så mycket merarbete med isolering, skyddskläder och ett högt hygientänk i alla led. Ringar och smycken ska inte bäras vid hantering av de sjuka hästarna, mobiltelefoner ska läggas undan. Allt för att undvika att föra salmonellabakterierna vidare.

    Delade meningar kring fåglar
    Det råder delade meningar om fåglar i stall kan sprida salmonella. Alltför många fåglar blir ändå en sanitär olägenhet och det är viktigt att hålla rent från spillning på vattenhinkar och foderkrubbor.

    Svalor bygger gärna bo i stallar och kan göra viss nytta genom att de äter flugor och andra insekter. Vill man inte ha dem, måste boet rivas ner så snart de börjar bygga. Accepterar man dem, kan man hålla rent genom att sätta en liten hylla under boet, så att spillningen hamnar där.

    Text: Ingrid Andersson i samarbete med veterinär Charlie Lindberg

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 27 april 2017.

    Fakta: Fler zoonoser

    • Antibiotikaresistens kan spridas mellan häst och människa, till exempel MRSA (meticillinresistenta gula stafylokocker). Vid svårläkta sår eller hudinfektioner som behandlas med antibiotika måste strikta hygienregler följas av alla som har kontakt med hästen, för att inte MRSA ska överföras till andra djur eller människor.
    • Internationellt finns flera zoonoser, som vi hittills inte fått hit. I de baltiska länderna finns rabies som kan spridas till hästar på bete genom räv och tvättbjörn. Baltiska hästar som importerats till Finland har ibland upptäckts som rabiessmittade och avlivats. Om svenska unghästar skickas för uppväxt och bete i de baltiska länderna är det klokt att vaccinera dem mot rabies.
    • West Nile virus kan drabba både häst och människa men det smittar inte inbördes, utan genom svidknott. Finns i Europa.
    • I Australien finns Hendravirus som ger en dödlig luftvägsinfektion hos häst och människa. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden