Nyheter
8 december 2019 14:20

Så upptäcker du om hästen har öroninflammation

ForskningHästar får sällan öroninflammation och därför kan det vara svårt att känna igen symptomen. Här finns en lista med symptom, framtagen efter ny forskning om sjukdomen.

Så upptäcker du om hästen har öroninflammation
Symptom, prognos och behandling för öroninflammation hos häst var tema för studien. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Jeanette Flensburg

Det är Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som presenterar forskningen om hästar och öroninflammation på sin webbplats.

Forskningen är gjord för att beskriva sjukdomssymptom och ta reda på mer om sjukdomens bakomliggande orsaker, behandling och prognos.

Studien är gjord genom att forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet tillsammans med veterinärer från Mälaren Hästklinik har studerat patientjournaler från hästar som behandlats för öroninflammation under 2011–2018.

Symptom på öroninflammation hos häst

Klåda kring öronen.
Fuktande eksem kring den yttre hörselgången.
Sänkt öronhållning.

De flesta hade bara problem med ena örat, men vissa hade öroninflammation i båda öronen samtidigt. Hälften av hästarna i studien hade haft sina symptom i månader, ibland i år, innan de undersöktes av veterinär, då för att djurägaren inte uppmärksammat att hästens beteende orsakats av öronproblem.

Efter diagnos behandlades hästarna med daglig öronrengöring och örondroppar mot bakterier och/eller jästsvamp. Antiinflammatorisk behandling gavs till flera av hästarna och allvarliga fall behandlades med antibiotika. Alla hästar i studien svarade bra på behandling, några få behövde dock upprepad behandling.

Islandshästar var överrepresenterade i studien och flera av dem hade allergiska hudbesvär sedan tidigare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden