Hästliv
24 augusti 2018 09:56

Så vet du att det är dags att pensionera tävlingshästen

PensionärslivEn dag är det dags att pensionera hästen. Men hur vet du när och hur ordnas en bra pensionärstillvaro för en häst? Här ger veterinär Karl-Henrik Heimdahl sina råd.

Så vet du att det är dags att pensionera tävlingshästen
Lugna uteritter kan passa bra för den pensionerade hästen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det finns många faktorer som spelar in när det är lämpligt att pensionera hästen. Ibland sätter skador stopp tävlandet, vilket gör att pensionen kommer naturligt. Men många gånger är hästen i god form även när den passerat 20-årsåldern.

Det är upp till ägaren att ta hänsyn till hästens hälsostatus när det är dags att trappa ner prestationskraven. Karl-Henrik Heimdal, veterinär.

– Det finns ingen officiell pensionsålder för hästar. Det är upp till ägaren att ta hänsyn till hästens hälsostatus när det är dags att trappa ner prestationskraven. Pensionärstillvaron kan se ut på så många olika sätt. Rådgör med din veterinär och tränare som känner både dig och hästen och gör en gemensam plan, säger Karl-Henrik Heimdahl som är veterinär på Agria djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Frågan om pensionering dyka upp när hästen börjar komma upp i 20-årsåldern, för ponnyer ofta några år senare än för varmbloden.

Var lyhörd
– Var lyhörd för hästens signaler – är den tröttare eller stelare, tappar den plötslig i rang eller är svår att hålla i hull? Anpassa motionen, kraven, fodret, hagkompisar och utevistelse efter det, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Dressyr
Karl-Henrik Heimdahl. Foto: Roland Thunholm

Exakt hur pensionärstillvaron ska se ut är individuellt från häst till häst. En del tävlingshästar på hög nivå mår bra av att bli läromästare med lägre prestationskrav, medan andra passar utmärkt som ledare för unghästar i lösdrift. Sunda och lämpliga ston som passar till avel och inte har hunnit bli för gamla kan få en karriär som avelsston.

Eller varför inte söka efter någon som kan sysselsätta din äldre häst med uteritter? Det viktigaste är att hästen inte glöms bort i en hage. Den har samma behov av uppmärksamhet och omvårdnad som tidigare.

Rådgör med din veterinär
– Ibland är det svårt att själv avgöra vad som är bäst för hästen, att fortsätta sitt pensionärsliv eller att få somna in med värdighet. Våga ha dialogen med din veterinär för att få så många friska och fina år som möjligt även med din pensionerade häst, säger Karl-Henrik Heimdahl i pressmeddelandet.

Fakta

Heimdahls råd om pensionärstillvaro för häst

  • Tecken på att det kan vara dags för din häst att ta det lugnare kan vara att den blir tröttare och/eller stelare, tappar i rang eller blir svår att hålla i hull.
  • Läromästare på lägre nivå, promenadhäst, avelssto eller uppfostrare av unghästar i en flock kan vara lämpliga sysselsättningar för en pensionerad tävlingshäst.
  • Glöm inte bort att ge den pensionerade hästen lite extra omvårdnad, tänderna behöver kollas ofta och fodret kan behöva anpassas. Ha en ständig dialog med din veterinär.
  • Ibland kan det vara svårt att själv avgöra när det är dags för hästen att somna in för gott – även här är en dialog med din veterinär viktig.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden