Hästliv
2 februari 2022 09:00
Ridsportplus

Sadel till en mångsidig häst

UtvaltI mitten på 20-talet tog Castor sin ägarinna Linde Klinckowström ut i Europa. Castors utrustning finns numera bevarad i Livrustkammarens samlingar.

Sadel till en mångsidig häst
Castors sadel med tillhörande sadelväskor, i dessa rymdes bara det allra nödvändigaste. Foto: Livrustkammaren

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Totalt tillryggalade de nästan 13000 kilometer genom Europa där deras första stopp var Paris. Så småningom ska de också ha besökt bland annat Turin, München, Rom och Wien.

Den stora isabellen benämndes halvblod men uppgifter säger att han var en korsning mellan hannoveranare, norsk fjordhäst och fullblod. Castor ska ha lagt sig till med en särskilt bekväm småtrav.
– Det blev väldigt bekvämt att sitta på honom, man kunde läsa en bok, och han gjorde då milen på 70 minuter, berättade Linde Klinckowström i en intervju med Ridsport 1991.

Utöver sina långritter tävlade även ekipaget i terränghoppning, dressyr och hoppning. Åren 1924-1933 startade de närmare 40 gånger och ekipaget tävlade både i Wien, Aachen och Antwerpen. Castor ska ha gillat naturhinder och hade ett gott öga för gravar. Dessutom hade han inga problem med att hoppa hinder på 1,50.

Träffade OS-ryttare

I juli 1932 kom Linde och Castor hem efter sina eskapader i Europa, då träffade hon Hans von Rosen, OS-ryttare med ett lagguld i fälttävlan. Ljuv musik uppstod och Linde fick lägga till von Rosen till sitt Klinckowström.

Både hon och Castor flyttade till von Rosens gård utanför Nyköping. Castor dog i kolik 1947. Han blev 28 år gammal och ligger begravd på Lindö gård utanför Nyköping.

Fakta

Castors sadel

  • Vad? Sadel med tillbehör.
  • Vems? Hästen Castors, som ägdes av Linde Klinckowström-von Rosen.
  • När? Tidigt 1900-tal.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden