Distansritt
13 juli 2014 08:33

Sara Henriksson bästa svensk

Det blev inga medaljer för de svenska ekipagen när distansritts-EM 124 km för young rider avgjordes i Verona i Italien på lördagen. Bäst av de tre svenska ekipagen blev Sara Henriksson och Beautiful Biscaya.

Förutom Sara var det Victoria Boberg och Wampir ox samt Linda Johansson/Cajun. Till start kom 16 nationer, 57 ekipage och elva lag. Bara fyra lag och 28 ekipage var godkända i mål.

Biscaya och Sara hängde med cirka 30 minuter bakom täten efter mer än halva banan, men räckte inte till på slutet när täten ökade rejält. De var 46 minuter och 46 sekunder. bakom den nya europamästaren i mål. Det räckte till en 15:e plats på 18,767 km/tim. För Linda och Cajun var det slutridet redan i vetgate 2 för hälta. Wampir och Victoria kämpade på i kön och var godkända som nummer 22 med tiden 7,53,55 tim/15,699 km/tim.

Individuellt var svenskarna slagna av en stor överraskning och lika stor och lika rolig outsider. Det var det ryska ekipaget Angola och Ivan Vorozhtsov som red in på en 18:e plats på 7.06,22 tim/17,450 km/tim. Än mer överraskande var att det ryska laget, var ett av åtta nationer som hade fem ekipage i laget, och trots att man tappade två ekipage var godkända som fjärde lag i mål. Detta har aldrig hänt tidigare på ett EM eller VM varken bland young rider eller seniorer. Det är en rolig utveckling av internationell distansritt som är den näst största ridsportgrenen i världen. Även de tidigare kommuniststaterna Tjeckien, Ungern och Slovakien satsar stort på distansritten och deltog på YREM.

Frankrike och Spanien har länge dominerat europeisk distansritt och det blev en galet snabb duell på slutsträckan där även Belgien och Italien var inblandade. Tempot för de sju första godkända i mål på slutsträckan låg mellan 25,840 km/tim till 28,960 km/tim!

Det individuella YR-guldet reds hem av fuxstoet Nina Bin Menfis och Gil Carrera Berenguer, Spanien på 5.49,40 tim/21,277 km/tim. Silvret till skimmelstoet Ainhoa Catharissime och Nina Lassarague, Frankrike, 2 minuter och 29 sekunder bakom. Bronset till det bruna stoet Shagya Irisz och Paula Sancez Muntala, Spanien fyra minuter bakom guldmedaljören.

Lagguldet reds hem av Spanien knappt tre minuter före Belgien och drygt 20 minuter före Italien.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden