Hoppning
29 april 14:10

Säsongspremiär för unga hoppens tour

NationelltDen här helgen går startskottet för årets Global Trucks Youngster Tour, en unghästserie i hoppning. Det är Norrköping Horse Show som är värd för tävlingen.

Säsongspremiär för unga hoppens tour
Jill Silvandersson och CCStud’s Liisolde (sto f-16 e CCStud’s Fidelity-Indoctro, uppf o äg D.Carlberg & Son Intressenter AB) vann 5-årsfinalen av Global Trucks Youngster Tour 2021. Foto: Lina Behrmann

115 unga hopphästar är anmälda till årets första kval i Global Trucks Youngster Tour, GTYT, unghästtävlingen som startades förra året.

– Nu har vi utökat med en deltävling för att ge fler chansen att vara med, berättar Sara Brink, banbyggare och en av initiativtagarna till serien, i ett pressmeddelande.

Norrköping Horse Show är värd för årets premiär av GTYT den här helgen.

I startfältet för 6-åringarna finns bland andra segraren i förra årets 5-årsfinal, CCStud’s Liisolde (SWB sto f 2016 e CCStud’s Fidelity-Indoctro, uppf D. Carlberg & Son Intressenter AB och CC Stud, uppf D.Carlberg & Son Intressenter AB), som även i år rids av Jill Silvandersson.

 

Extra stort är intresset för 4-årsklassen, som lockat drygt 40 ekipage. En som är flitig är unghästutbildaren Lisa Maria Norlander med fyra hästar till start.

– Det här blir första tävlingen för dessa 4-åringar, och jag tycker de har visat att de är mogna för att börja tävla nu, berättar hon i pressmeddelandet.

En nyhet för i år är att svenskfödda 4-åringar som är anslutna till Breeders Trophy och går till final i GTYT är direktkvalificerade till Breeders Trophy-finalen.

Finalen av GTYT rids vecka 36 i samband med Norrköping Horse Show, dit de 15 bästa hästarna totalt efter kvalen är välkomna. Två kval räknas och efter helgens årspremiär i Norrköping går touren vidare till Nääs Ryttarförening vecka 19, vecka 22 är det dags för tredje deltävlingen hos Kimstads Ryttarförening medan Mantorps Hästsportarena är värd för den sista deltävlingen vecka 26.

Precis som förra året kommer 4- och 5-åringarna att dömas av ett speciellt team gällande  inställning, förmåga, galopp, ridbarhet och teknik. Vid premiären är det Fredrik Spetz, Malin Baryard Johnsson och Lasse Berglund som dömer.

Totala prissumman i finalen är 200 000 kronor.

Webbplats för Global Trucks Youngster Tour.

Start- och resultatlistor till omgång 1

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden