Distansritt
24 februari 2015 19:43

Schweiz kräver att FEI agerar

Det schweiziska ridsportförbundet har ställt krav på det internationella ridsportförbundet FEI att omgående agera på de överträdelser av de nya reglerna för distansritt som förekommit på tävlingar i Dubai och Abu Dhabi.

Enligt ett pressmeddelande är det schweiziska förbundet SEF  upprört över de senaste dramatiska händelser som har uppstått i distansritt, särskilt under Al Reef Cup i Abu Dhabi. SEF uppmanar därför Internationella Ridsportförbundet FEI att utreda förutsättningarna – både i Dubai och Abu Dhabi (Förenade Arabemiraten) – att vidta omedelbara och effektiva åtgärder samt att fortsätta att agera därefter.

Enligt SEF är det av största vikt att välfärden för hästen kommer först. Som det styrande organet i hästsport, måste FEI hitta sätt att göra det möjligt att tillämpa sanktioner mot nationella förbund, som tolererar misshandel under sina nationella tävlingar.

SEF är upprört för de fasansfulla händelserna (multipla frakturer i racing, positiva dopningtester, förbjudna manipulationer, olika regelöverträdelser, för många hästskötare och fordon per häst etc …) i olika nationella och internationella evenemang. SEF uppmanar enträget FEI att vidta omedelbara och effektiva åtgärder och att agera därefter.

Med tanke på de dramatiska händelserna de senaste veckorna har det danska förbundet redan utfärdat ett villkorat startförbud för sina ryttare i tävlingar i länder som tillhör gruppen VII i FEI. SEF rekommenderar också starkt sina distansrittryttare att inte starta i eventuella tävlingar i dessa länder. Att delta i sådana tävlingar är för närvarande oförenligt med medlemskap i schweiziska elitlag.

Under dessa omständigheter finner SEF att det för närvarande också är omöjligt och oförenligt med förbundets mission för välfärd för hästen, att delta i nästa Elite World Endurance VM 2016 i Dubai (UAE). SEF förbehåller därför beslutet, att inte delta i VM 2016 och att inte skicka några ryttare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden