Hoppning
27 juni 12:55

Schweiz stjärna Pius Schwizer anklagas för att ha lurat hästägare

InternationelltSchweiz flerfaldige mästerskapsmedaljör Pius Schwizer är i blåsväder efter att en tidning i Schweiz har publicerat uppgifter om att han påstås ha lurat hästägare på pengar.

Schweiz stjärna Pius Schwizer anklagas för att ha lurat hästägare
Pius Schwizer och Carlina 2022. Foto: Roland Thunholm

Det är tidningen Blick som publicerar uppgifterna.

I en artikel anklagas 61-årige hoppryttaren Pius Schwizer för att ha lurat ett par på pengar. Det ska handla om närmare sex miljoner kronor, som paret säger att de har lånat ut till hoppryttaren för att denne skulle köpa en gård 2022.

Paret säger till tidningen att de gjorde misstaget att låna ut pengarna utan att hoppryttaren skrev på något papper, däremot har de visat underlag för att de har gjort utbetalningen till ryttaren för tidningen.

Äger hästar

Paret äger också hästar som Pius Schwizer hade i träning. Kostnader för träning och tävling av dessa hästar skulle dras av från skulden, som ett sätt att betala den. Men paret flyttade sina hästar från Schwizers gård, då de tyckte att deras hästar inte längre prioriterades av ryttaren. Nu kräver paret Schwizer på resterande del av pengarna de lånade ut, ungefär fyra miljoner kronor. De kräver också en del av de prispengar som ryttaren vann med deras hästar, knappt en miljon kronor, och uppger att de känner sig lurade av ryttaren.

Paret har försökt driva in pengarna via inkasso utan att lyckas. Det finns också, enligt paret, en osäkerhet kring om ryttaren verkligen använde de utlånade pengarna för att köpa en gård.

I ett meddelande till paret nekar ryttaren till att han är skyldig dem några pengar och antyder att det handlar om falska anklagelser.

Dömd i domstol

Även en annan hästägare till Pius Schwizer intervjuas i artikeln, och även han har ställt krav på att få prispengar från ryttaren. Detta ärende har avgjorts i två olika domstolar som har gett hästägaren rätt. Han uppger dock att fortfarande inte har fått några pengar.

I detta fall har tidningen haft kontakt med ryttarens advokat, som meddelar att hästägaren ska få sina pengar i oktober.

Flera mästerskapsmedaljer

Pius Schwizer har tillhört Schweiz toppryttare i decennier och har bland annat ett OS-brons i lag 2008, pallplatser i världscupfinaler och ett EM-guld i lag på sin meritlista.

Han är fjärde högst rankade ryttare från Schweiz i världen för tillfället, detta med plats 69. Han har flera hästar kvalade till OS i Paris.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden