Dressyr
5 augusti 2019 09:53

Severo Jurado Lopez jagade ännu en titel

AvslutI den sista finalen på unghäst-VM lyckades spanjoren Severo Jurado Lopez återupprepa fjolårets seger med den nu 7-årige D'Avie. Det var inga stora marginaler i resultatlistan, men hingsten imponerade bland annat med sin fina galopp.

Severo Jurado Lopez jagade ännu en titel
D'Avie belönades med en tia för sin galopp. Foto: Pernilla Hägg

D’Avie (e Don Juan de Hus-Londonderry), som vann unghäst-VM även som 6-åring, fick ihop 85,107 procent i finalen med toppbetyg för galoppen. Domarna gav omdömet ”D’Avie har en fantastisk uttrycksfull trav där han alltid täcker mycket mark, 9,4 poäng. Den rytmiska skritten förbättrades i den samlade skritten, i den ökade skritten hade vi velat se lite mer marktäckning, men den är ren i rytm och kvalitet, 8,8 poäng. Galoppen har otroligt scope, rytm, uttryck och han spenderar mycket tid i luften. Ett par störningsmoment som hade mer med genomsläppligheten att göra än kvaliteten, så 10 för galoppen och 8,8 för genomsläppligheten. Det är uppenbart att den här hästen har en fantastisk framtid framför sig, så 9,5 för framtidsutsikter.”

Severo Jurado Lopez hade höga förhoppningar inför finalstarten.
– Självklart kände jag pressen över att försvara min titel, särskilt eftersom tävlingen blev så tajt. Men jag hade verkligen roligt. Min dröm är att fortsätta utbilda D’Avie och fortsätta rida honom till högsta nivå, så som jag har gjort med Fiontini, sa spanjoren på presskonferensen efter segern.

D’Avies uppfödare, Dorothee Heitmüller, var på plats i Ermelo.
– Som uppfödare är det fantastiskt att se en häst som du har fött upp göra så bra ifrån sig. D’Avie föddes sent i juni, så han var för ung för att visas på fölshowerna. Han var fin som föl men inte spektakulär, det var när han tränades på lina för hingstshowerna som han började visa sina kvaliteter, berättar Heitmüller, som i år fick en helsyster till D’Avie, på arrangörens hemsida.

Danskt på silverplats

Hesselhoej Donkey Boy (e Era Dancing Hit-Milan, uppf Dorthe & Hans Jørgen Hoeck), riden av Jan Moller Christensen för Tyskland, fick se sig knappt slagna av D’Avie. Ekipaget vann brons bland 5-åringarna för två år sedan, och nu belönades hingsten med tior för skritten och framtidsutsikter.

Sverigebekante Total Hope (e Totilas u Weihegold, uppf Christine Arns-Krogmann), riden av Isabel Freese, tog hem bronset. Den svarte hingsten fick 10 för galoppen, med omdömet ”en galopp som gjorde att vi tappade hakan: i uppförsbacke, uttrycksfull och balanserad. Den tar verkligen andan ur en.”

Verden arrangerar unghäst-VM 2020

Med 7-åringarnas final var årets unghäst-VM över, och arrangören lämnade över stafettpinnen till tyska Verden.  Dock hoppas holländarna på att mästerskapet återvänder till Ermelo 2021.
Arrangörens Joris Kemperman sammanfattade årets tävlingar:
– Vi hade över 170 tävlande hästar här i år, som representerade 22 nationer och 21 avelsförbund. På de här fyra dagarna har vi välkomnat cirka 21 000 besökare. Det har varit fantastiska tävlingar!

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden