Avelsnyheter
29 juli 2016 14:15

Sezuan segrade, Jeanna trea

Ett historiskt första 7-årskval har genomförts i Ermelo. Det var en säker Sezuan, 5- och 6-årsvinnare, som tog segern med Dorothée Schneider. Jeanna Högberg tog en fantastisk tredje plats med Fiorucci Ht och är i final.

Sezuan segrade, Jeanna trea
Kaiser Sezuan och Dorothee Schneider Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Det nya programmet Preliminary Dressage Test for 7-year old horses är nytt både till utformning och bedömningssätt. Programmet döms av fem domare där tre gör en konventionell gångartsbedömning från C och E medan två domare bedömer programmet rörelse för rörelse. De tre gångartsdomarna Kurt Christensen, Dr. Dietrich Plewa och Isobel Wessels’s siffror framtagna efter diskusussion under ritten ger sedan de fem vanliga unghästbetygen som samlas i ett procenttal, Quality – kvalitet. Dressyrdomarna Isabelle Judet på M och Elizabeth Mc Mullen på B får sina siffror omvandlade till ett tekniskt betyg. Banbrytande för FEI och internationell tävling på nivån är att klasserna får ridas på kandar eller träns.

Jeanna Högberg startade sist av de fyra svenska ekipagen med Gabriella Grewin Brambergs stilige Fiorucci Ht. Hon väntar tvillingar i november och det syns men oj så bra ekipaget levererade. Tekniskt sätt var de tvåa i klassen efter en fläckfri uppvisning på 73,438 procent. Kvalitetsmässigt fick Fiorucci Ht 81,8 procent med 8,5 på trav, ridbarhet och potential, totalt 77,619 procent och en tredjeplats.
– Det har nog aldrig känts så bra inne på banan som idag, sa coola Jeanna inför prisutdelningen. 
– Han är duktig och vi satsade så klart när vi blev uttagna, kommenterade hon.

Favoritskapet vilade tungt på Dorothée Schneider med Sezuan. Det såg inte ut att bekomma dem det minsta utan hingsten seglade in med sin mäktiga mekanik och belönades med häftiga poäng från båda domarkollektiven, 95,2 procent för kvalite och 81,641 för det teknikska, totalt 88,420 procent.

Tyska Ines Knoll med en annan frekvent gäst på unghäst-VM var FBW Fairplay tog tidigt ledningen i klassen med 77,998 procent efter en fin 9 på galoppen.

Närmast till final var Ida-Linn Lundholm på Eclectisch som slutade på 13:e plats, första utanför final. De gjorde en väldigt fin ritt där hingsten imponerade i både trav och galopp-programmet med härliga byten. Den samlade skritten var inte helt ren enligt Bo Jenå och betygen hölls lågt. Domarna gav totalt 72,248 procent som kändes näst intill obegripligt från sidlinjen, publikens bedömning via appen Spectator Judging blev hela 79 procent.
– Jag rider igen i lilla finalen, vi kör igen, sa Ida-Linn Lundholm.

Caroline Darcourt på Sankt Erik II hade lite uppförsbacke när hingsten inte riktigt kunde bestämma sig för gångart efter den inledande halten. I galopprpgrammet flöt det riktigt fint och Caroline startar i lilla finalen.

Dagens stolpe t blev det för Yvonne Österholm med begåvade Quarton som varit så fin på värmningar  och banvisning. Inför start red Yvonne in på banan men fick besked om att det var start utifrån. När hon vill rida runt banan reagerar Quarton med att stå på bakbenen, något som Yvonne får bukt med. Därifrån och programmet igenom är valacken spänd, det förstör skritten och många missar påverkar ridbarhetsbetyget. Det blir till att ta nya tag inför en andra start i lördagens lilla final.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden