Dressyr
14 november 2019 15:26
Ridsportplus

Sezuan tränas för Grand Prix

UnghäststjärnaIntresset för den trefaldige världsmästaren Sezuan är stort, och många är nyfikna på vad den nu 10-årige hingsten har för sig. Patrik Kittel berättar att han nyligen haft Sezuan hemma på sin gård för lite mer intensiv träning - något som ägaren Gestüt Peterhof filmat - och hur planerna ser ut för framtiden.

Sezuan tränas för Grand Prix
Patrik Kittel och Sezuan under ett träningspass förra året. Foto: Gestüt Peterhof

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter en lättare skada tidigare under året – som ska ha inträffat när Sezuan (-09 e Blue Hors Zack-Don Schufro, uppf Linette Jæger) hoppade på bocken – är hingsten nu tillbaka i träning. Han är uppstallad hos sin ägare, Gestüt Peterhof, men tränas av Patrik Kittel.
– Vi bygger upp honom långsamt, nu jobbar vi på att få honom att bli stark nog för att gå Grand Prix. Tekniskt är alla grejer på plats hos honom nu, berättar Kittel.

Intresset för Sezuan, som vann unghäst-VM som 5-, 6- och 7-åring med tyska Dorothee Schneider i sadeln, är stort och efter att hingsten varit hos Kittel för en tio dagar lång träningscamp kom en videohälsning från ekipaget.
– Vi tyckte att han gick så himla fint så då gjorde vi en video på det – det är många som undrar vad han gör och vad som händer. Så i videon visar vi lite av vad han kan nu, han gör piaff och passage och lite byten i varje. Även om det fortfarande är på bebisstadiet så kan man inte undvika att se att han har talang även för det svåra, menar Patrik Kittel.

Vad tänker du om en eventuell tävlingsstart?
– Jag tänker ingenting, jag vill att han ska vara glad och bygga upp sin kropp. När vi känner att han är stark på alla plan och även säker i sina program så kanske jag tar med honom på en-två tävlingar och bara tränar honom. Om det känns bra så gör vi en start när allt är på plats, men jag tycker att det är en alldeles för fin häst för att tävla om allt inte är hundraprocentigt på plats – det gör jag inte med någon häst, utan jag vill känna att vi är trygga i situationen och kan visa upp oss på bästa sätt.

Hur ser framtiden ut för dig och Sezuan?
– Just nu fortsätter vi utbilda honom och ser hur det går. Jag hoppas ju på att vi ska fortsätta ihop, det är en fantastisk häst. Han har verkligen talang för Grand Prix, men vi tar det dag för dag – det viktigaste är att hästarna mentalt och fysiskt tar jobbet och är glada för att göra det, sedan får det ta den tid det tar, konstaterar Patrik Kittel.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden