Dressyr
21 oktober 2020 17:30

Showklasser sporrar till insamling

InsamlingSkabersjö Ryttarförening, Skånes Ridsportförbund och Skånes Ridsportförbunds Dressyrkommitté har skapat en showklass med ett enda mål i sikte – att dra in pengar till cancerforskningen. "Man kan säga att vi rider för livet", säger kommitténs ordförande Charlotte Hamilton.

Showklasser sporrar till insamling
Ordförande i Skånes Ridsportförbunds Dressyrkommitté, Charlotte Hamilton, är en av arrangörerna bakom torsdagens showklass Dressage Against Cancer, på Skabersjö Ryttarförening. Här syns Charlotte på hästen Atterupgaards Wilma på Södra Sallerups Ryttareförenings showtävling Tillsammans mot cancer för två veckor sedan. Där gick alla intäkter till Rosa Bandet. Foto: Privat

Showklassen Dressage Against Cancer på Skabersjö Ryttareförening arrangeras på torsdagen den 22 oktober. Upplägget liknar en klassisk pay and ride, men med en hel del twist, bland annat uppmanas ryttarna klä sig i rosa, blått eller gult.

– Allt sker pro bono, det vill säga föreningen, funktionärer och domare låter alla intäkter gå oavkortat till Cancerfonden. Lyckas vi fylla hela startlistan, i skrivande stund finns endast tio platser kvar, drar vi in drygt 10 000 kronor, säger Charlotte Hamilton, ordförande i Skånes Ridsportförbunds Dressyrkommitté och själv tävlingsryttare och uppfödare.

P: 2017-13 P: 2017-21
Vardagsklädd Charlotte Hamilton, ordförande i Skånes Ridsportförbunds Dressyrkommitté, domare och uppfödare. Arkivbild: Anna Johannesson

Extra utbildningstillfälle

Ekipagen kan välja mellan att valfria långa program mellan lätt klass till medelsvår B. Eftermiddagen är indelad i tre olika block där ekipagen garanteras att dömas av minst två domare. Alla startande får rejäla prisrosetter som hittats i gömmorna hos Skånes Ridsportförbund.

– Vi ställer upp domarbord längs med hela kortsidan så under något av blocken kan det blir upp till tio domare som dömer, säger Charlotte Hamilton som tycker arrangemanget fyller flera viktiga funktioner.

– Framförallt samlar vi in pengar som förhoppningvis gör att fler personer överlever cancer. Ridmässigt är det dessutom en stor fördel både för ryttarna, som får dömas av erfarna domare under längre tid (10 minuter, red:s anm) men även för domarna. Det blir som ett extra utbildningstillfälle, något som jag vet uppskattas i synnerhet av LA/MSV-domare som ofta dömer på egen hand till vardags, säger hon.

Utmanar andra

Att uppslutningen varit stor tycker dressyrkommitténs ordförande borgar för en framtida utmaning.

– Vi i ridsporten är otroligt starka när vi går samman. Jag tycker det vore spännande om alla distrikt gick samman till nästa år, skulle samtliga distrikt arrangera en liknande grej blir det över 200 000 kronor till cancerforskningen, säger Hamilton.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden