Veterinärt
12 april 06:20

Signalsubstans i ledvätska kan vara nyckeln till smärtlindring

ForskningEn särskild signalsubstans ökar i hästens leder vid ledinflammation. Upptäckten indikerar att behandling som minskar den aktiva mängden av signalsubstansen kan minska smärtan.

Signalsubstans i ledvätska kan vara nyckeln till smärtlindring
Ledinflammation hos häst är en av de vanligaste diagnoserna. Foto: Virgonira/Istock

Nerve Growth Factor, NGF, är en signalsubstans som är inblandad i flera olika processer i nervsystemet. Hos människor vet man att substansen ökar i leder som drabbats av kronisk inflammation och att ökningen kan ha samband med graden av smärta. En studie från SLU visar att NGF även finns i leder hos häst.

Genom att analysera ledvätska från friska och inflammerade hästleder har forskarna kunnat visa att mängden NGF i leder hos häst är större både vid kronisk ledinflammation (osteoartrit) och akut, bakteriellt orsakad ledinflammation (septisk artrit). Forskarna undersökte också ledbrosk från friska och sjuka leder. Här kunde forskarna också visa att mängden av de två receptortyper som fångar upp NGF-signalen skilde mellan friska och sjuka leder.

Resultaten visar att signalsubstansen NGF ökar hos hästar med ledinflammation. Sedan tidigare har man sett minskad smärta hos människa och hund efter en typ av behandling som minskar mängden aktivt NGF vid liknande ledinflammationer. Om detta skulle kunna vara ett behandlingsalternativ även för häst krävs det mer forskning för att ta reda på.

Länk till studien i sin helhet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden