InternationelltSöndagens Rolex Grand Slam i ’s-Hertogenbosch, Nederländerna, blev en tuff utmaning för världsryttarna på plats. Endast tre tog sig till omhoppning och för första gång vann en fransk ryttare klassen. Det blev svenskt på sjunde plats.
Simon Delestre vann Rolex Grand Prix – svenskt ekipage placerat

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Frankrikes Simon Delestre var en mycket glad vinnare efter att ha satt enda nollan i omhoppningen tillsammans med Cayman Jolly Jumper (SF val f -12 e Hickstead-Quaprice Bois Margot, uppf Nathalie Chevalier, äg H-Jumping Sa, Philippe Berthol).
– Jag är så stolt över min häst, sa ryttaren vid prisutdelningen efter den femstjärniga Rolex Grand Slam-hoppningen över 1,60-hinder.
Bästa svenska ekipage blev Peder Fredricson och Catch Me Not S (SWB val f -06 e Cardento-Ramiro’s Son, uppf Christer Svedberg, äg Ebba Berglöf) med en sjunde plats.
Det var 39 ekipage som gjorde upp i den prestigefyllda klassen. Hela tre av hästarna i startfältet har den i Sverige välkände Cardento som pappa, nämligen de båda hästarna under svensk flagg – Catch Me Not S, riden av Peder Fredricson, och Iliana riden av världsettan Henrik von Eckermann, samt Grand Slam VDL, riden av Brasiliens Marlon Modolo Zanotelli.
Banan var en tuff utmaning för ekipagen och när 27 hade gjort sin första runda var enbart tre felfria. Det skulle inte bli fler i en bana där felen var jämnt utspridda.
Jämn hoppning
Peder Fredricson och Catch Me Not S bjöd på jämn hoppning i en stadig rytm och studsade genom såväl trekombinationen som de båda tvåkombinationerna. Det blev ett lite snopet bakbensfel på ett glest, grönt räcke som kom snabbt ur högersväng. Tiden var dock bland de snabbare bland dem med 4 fel för ekipaget som var tvåa i en 1,55-klass tidigare under meetinget.
Henrik von Eckermann och Iliana (KWPN sto f -13 e Cardento-Gentleman, uppf J.A.M. Bocken, äg Dufour Stables AG) startade näst sist och började med fina, spänstiga språng. Men så tog stoet med sig en bom på nervägen och snart efter det blev det ytterligare ett nedslag. Efter detta valde Henrik von Eckermann att utgå.
Tre till omhoppning
De tre som gjorde upp i omhoppningen var två hästar e Chacco-Blue genom ekipagem Brasiliens Yuri Mansur/Miss Blue-Saint Blue Farm och Storbritanniens Scott Brash/Hello Chadora Lady. Det tredje ekipaget till omhoppning var Frankrikes Simon Delestre/Cayman Jolly Jumper.
Yuri Mansur bjöd på en runda där hästen hoppade lika säkert som i grundomgången. Till sista linjen tappade hästen dock sin hoppning och blev väldigt flack med ett grovt nedslag som följd. Tiden såg dock ut att vara tillräckligt snabb för att de som kom efter inte skulle våga rida enbart på säkerhet.
Scott Brash lade upp tempot riktigt ordentligt med sin smidiga och atletiska häst. Men även här tappade hästen sin hoppning i den höga farten och fick med sig näst sista hindret. Det blev 4 fel, men tiden var ungefär en och en halv sekund snabbare än Yuri Mansur.
Jagade inte tiden
Simon Delestre såg ut att satsa på en felfri runda med Cayman Jolly Jumper såg ut att satsa på att felfria utan att försöka jaga i fatt de föregående ekipagens tid. Det höll hela vägen och därmed blev Simon Delestre den första franska ryttaren att vinna Grand Slam-klassen.
Segern var värd över 3,6 miljoner kronor och Peder Fredricsons sjundeplats gav över 330 000 kronor.
Kan en ryttare vinna tre av de fyra ingående tävlingarna som ingår i Rolex Grand Slam i följd får ryttaren 1 miljon euro, drygt 11 miljoner kronor. Förutom Dutch Masters i Nederländerna ingår tävlingarna i tyska Aachen, Geneve i Schweiz och Kanadas Spruce Meadows Masters. Den ende ryttaren som har lyckats ta en Grand Slam är Storbritanniens Scott Brash 2015.
Rolex sponsrar även en annan serie, Rolex serie, som består av sju fristående tävlingar. Det är orterna Wellington, Rom, La Baule, Dinard, Dublin, Bryssel och Falsterbo som är värdar för dessa tävlingar.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på