Dressyr
1 februari 2012 12:50

Sjef Janssen tränar Rath

(Uppdaterad kl 12:45) Matthias Rath söker nu tränare utanför de tyska gränserna, när han tar hjälp av Hollands landslagstränare Sjef Janssen - men inte när det gäller Totilas.

Rath och hans team har anlitat Janssen fram till OS 2012, för att få hjälp med träningen av Bretton Woods och Furst Romancier. Först efter OS i London kan det bli aktuellt att visa upp även Totilas för Janssen.
– Jag gör det här med många andra personer, tränar dem på deras unghästar. Men Totilas tränar jag inte. Vi har kommit överens om det då det blir en tävling, en intressekonflikt, berättar Janssen för Pferdesport International.

Janssen har dock fått frågan från tyskarna, om han inte även kan hjälpa till med träningen av Totilas.
– Jag sa direkt att det kan jag inte göra. Jag hoppas att vi slår Tyskland i London. Jag vill få fram ett bra holländskt lag och att träna Totilas samtidigt passar inte.

Rath har tidigare tränat för Klaus Balkenhol, men när det gäller Totilas har Matthias än så länge bara tränat för sin pappa, Klaus Martin Rath.
– Jag är glad att jag har hittat en extra tränare, i världens bästa dressyrtränare. Det viktigaste är att jag  förbättrar min personliga utveckling och vidgar mina vyer. Vi kan alla lära oss mycket av honom. Jag ser fram emot vårt samarbete, säger Rath till Eurodressage.

Eurodressage konstaterar att Janssen dock inte verkar ha något emot att träna Patrik Kittel, något Janssen har gjort i många år. Detta trots att Kittel, och Sverige, nu närmar sig jättarna Holland och Tyskland i medaljstriden på mästerskap.

Uppdatering I
Sjef Janssen hade tydligen inte talat med sitt förbund. Direkt efter att nyheten med Rath blev känd kom nämligen beskedet att Janssen inte får träna Rath förrän efter OS uppger samma källa.

Ridsport har sökt Patrik Kittel för att höra om något liknande beslut även gäller hans träning för Janssen.

Uppdatering II
– Jag har tränat för Sjef i snart fyra år, han är världens bästa tränare, alla kategorier för mig. Men att vi i svenska laget skulle ligga så nära lagmedaljchans att Hollands ridsportförbund reagerar på det är nog att överdriva det tycker jag. Sjef tränar ryttare från många nationer, precis som vår svenska supervisor Kyra Kyrklund, det är inget märkligt i det, säger Patrik Kittel.

Patrik menar dessutom att Mattias Rath mycket väl kunde tränat unghingstarna Bretton Woods och Fürst Romancier utan att det egentligen spelat någon roll. Det är Totilas och bara Totilas som skulle vara kontroversiellt eftersom Sjef Janssen känner den svarte väl.

– För mig är det utvecklande att träna för Sjef, det har hjälpt mig enormt, avslutar Sveriges EM-bronsmedaljör, snart i Sverige igen för Göteborg Horse Show.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden