Sverige
28 juni 2021 10:20

Sju dagars karens för alla vaccin

Generell karenstidFrån och med 1 juli gäller sju dagars karenstid för alla vaccinationer – ungefär på samma sätt som redan gäller för vaccin mot hästinfluensa.

Sju dagars karens för alla vaccin
Den nya generella karenstiden tar höjd för eventuella vaccinationsreaktioner vid användande av vaccin mot ekvint herpesvirus och om ett nytt kvarkavaccin godkänns 2021. Foto: Istock

Det är Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion som har fattat beslut om en enhetlig karenstid på sju dagar efter förslag från Hästväldfärdsrådets referensgrupp för djurskydd, smittskydd och antidopning (DSA).

Svensk trav- och galoppsport införde redan vid årets början en generell karenstid för alla vaccinationer på fem dygn, men eftersom Svenska Ridsportförbundet även behöver förhålla sig till FEI:s vaccinationsregel som säger att det ska gå sju dygn mellan vaccination mot hästinfluensa och tävling så har förbundet valt att ha sju dygn som generell karenstid för vaccin.

Den generella karenstiden inkluderar även vaccination mot EHV-1 och EHV-4 liksom eventuellt kommande vaccin mot kvarka.

Under början av hösten väntas en genomgång och uppdatering av för häst godkända läkemedel, varför karenstids- och förbudslistan kan komma att ändras ytterligare.

Karenstids- och förbudslistan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden