Hästägartips
24 september 11:51
Ridsportplus

Sju fakta om att rida utan bett

Anpassa rättVilka för- och nackdelar finns det med att rida bettlöst? Veterinär Christine Levring svarar.

Sju fakta om att rida utan bett
Det finns flera olika typer av huvudlag att välja på, för den som vill rida utan bett. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1 Hitta det som hästen trivs med

    – Med ett bettlöst huvudlag avlastas laner och vävnader i hästens mun, som annars hade belastats av bett, det är den största fördelen med detta alternativ. Det handlar främst om att hitta ett alternativ som hästen trivs med, oavsett om man rider med eller utan bett. Om du upplever att hästen inte trivs med det bett eller huvudlag som du rider på, kan det vara bra att låta en veterinär göra en munhåleundersökning för att utesluta tandproblem. Det perfekta tränset som inte orsakar något tryck överhuvudtaget på någon del av hästen tror jag inte finns, så det bästa är att försöka hitta det som din häst trivs med.

    2 Olika alternativ

    – För att rida bettlöst finns olika alternativ. Det vanligaste brukar vara hackamore, men några andra exempel är kapson, sidepull och bosal, som är en typ av repgrimma.

    Veterinärbesöket, Christine Levring
    Christine Levring är veterinär med specialistkompetens inom hästtandvård, främst verksam i sydvästra Skåne. Foto: Lina Kronholm

    3 Behövs mer forskning

     – Vi vet i dag en hel del om bettrelaterade skador i hästens mun, men det har inte gjorts lika många vetenskapliga studier på skador som kan uppstå hos den häst som rids med bettlösa alternativ, eller hur dessa alternativ påverkar hästen överlag. Det finns dock flera pågående forskningsprojekt på ämnet.

    4 Skador som kan uppstå

    – Om man tidigare ridit med bett och går över till bettlöst huvudlag så krävs en del kunskap för att det ska bli rätt. Det vanligaste brukar vara att testa ett hackamore och här gäller det att hitta tekniken, då du inte riktigt kan ha kontakt på samma sätt som när du rider med ett bett. De flesta bettlösa huvudlag inverkar genom tryck på nosrygg och nacke, vilket kan leda till att hästen i stället får skador på dessa ställen om ryttaren är oerfaren. Detta är något som veterinärer har sett tecken på. En rekommendation är därför att även jobba hästen från marken med det bettlösa huvudlaget för att lättare kunna förstå dess inverkan om du är ovan. Ta hjälp av en kunnig tränare för att lära dig mer om hur du hanterar huvudlaget på bästa sätt. 

    5 Storlek lika viktig som för bett

    – Även ett bettlöst huvudlag behöver ha rätt storlek och anpassas korrekt så att det passar hästens huvud, precis som när du rider med bett. Utrustning som sitter för löst kasar runt och bidrar till skav, medan för hårt anpassad utrustning kan ge för hårt tryck på hästens huvud.

    6 Variera trycket

    – Precis som när du varierar mellan olika bett bör du emellanåt variera trycket på ditt bettlösa träns. Ändra höjden eller flytta någon rem någon centimeter då och då för att avlasta de olika tryckpunkterna.

    7 Kan ge ett kvitto på din egen ridning

    En hård hand skadar hästen, oavsett om du rider med eller utan bett. 

    – Vissa ryttare upplever att hästen känns väldigt fin när de går över till bettlöst, medan andra kan uppleva att hästen blir framtung och dyker. Här får man ett kvitto på sin egen ridning och vad man kan behöva jobba på. Om hästen dyker är det ett tecken på att ni behöver jobba med självbärighet, att hästen ska gå i balans i stället för att ryttaren ”bär hästen i handen”. 

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 15/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden