Världen
16 april 09:21

OS-reserv frias från uppmärksammat mordförsök på elev

USADen amerikanske OS-reserven och välkände dressyrtränaren frias nu från de två mordförsök han har åtalats för. Detta efter ett rätten bedömde att han var psykiskt sjuk när han sköt sin elev.

OS-reserv frias från uppmärksammat mordförsök på elev
Domen kom i torsdags. Foto: iStock

Tidigare i veckan kom domen i ett uppmärksammade målet som har sin grund i en dramatisk händelse i augusti 2019.

Michael Barisone, OS-reserv för USA i dressyr 2008 och tidigare tränare för USA:s dressyrryttare Allison Brock som ingick i USA:s bronslag på OS 2016, sköt en kvinna som var elev och hyresgäst på hans gård utanför New York i bröstet.

Kvinnan fick allvarliga skador och intensivvårdades en tid, men har nu återhämtat sig. Hon vittnade i den nyligen avslutade rättegången där Michael Barisone var åtalad för två mordförsök. Det ena gällde henne själv, det andra hennes fästman som Barisone enligt åtalet ska ha skjutit mot utan att träffa. Bakgrunden till skjutningen ska ha varit en upptrappad konflikt mellan parterna, det har bland annat förekommit uppgifter om att Michael Barisone vill att eleven skulle flytta från hans gård och att hon vägrade.

Juryn som dömde i rättegången kom fram till att 57-årige Michael Barisone inte kan hållas ansvarig för sina handlingar när han sköt på grund av att han var psykiskt sjuk då, vilket har bevisats av hans försvar under rättegången. Detta berättar bland annat New York Post.

Rättegången började den 28 mars och avslutades i torsdags efter att närmare 40 vittnen hade hörts.

Nu ska dressyrprofilen genomgå en undersökning i 30 dagar. Därefter tas beslut om han behöver rättspsykatrisk vård eller om det är säkert för allmänheten att släppa honom fri. Han har varit häktad sedan han greps i samband med skjutningarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden