Sport
9 augusti 2017 11:15

Skarpt läge för fyrspannen med världsmästarträning

Just nu är det träningscamp på Stenshill utanför Flyinge. I centrum finns en av världens bästa fyrspannskuskar, legendaren Michael Freund. Tränaren ska, förhoppningsvis, ta det svenska laget till en lagmedalj i Europamästerskapet på hemmaplan.


Skarpt läge för fyrspannen med världsmästarträning
Team Dengg först ut på träningsbanan med samma underlag som det blir på mästerskapsbanorna. (Foto: Eva Österlund)

På Stenshill bor Fredrik Persson och det är också han som knöt kontakterna med fyrfaldiga världsmästaren ”Micha” för snart ett år sedan.

Att träna svenskarna Fredrik Persson, Axel Olin och Johan Dengg mot ett EM var frestande och Micha Freund behövde inte lång betänketid, speciellt sedan även det svenska förbundet gett tummen upp.

– Fredrik känner jag ju sedan gammalt, vi tävlade ju ihop, och jag har ju också träffat både Axel och Johan förut.

Micha Freund och Fredrik Persson i ett litet taktiksnack i stallet på Stenshill innan det är dags att dra till dagen konkörning.

Teamkänsla
Det har hela tiden handlat om att man ska fungera tillsammans, utveckla en teamkänsla och, naturligtvis, få spannen, hästarna, att fungera.

Det sistnämnda har varit lite darrigt under den här tävlingsäsongen. Både Fredrik och Johan har haft problem med skadade hästar, Johan till och med avbröt sitt tävlande i  Aachen nyligen för att hästar i spannet inte var fräscha.

Fredrik har valt att sätta in en av sina veteraner igen, evigt unge Corfy ska visa de yngre hur det fungerar på mästerskap.

Snart på toppen
Samtidigt har alla tre gått framåt väldigt mycket. Nu är svenskarna snart där de ska vara, på toppen. Micha har varit med dem även på årets tävlingar och plötsligt bara händer det. Någon av kuskarna slår till rejält och alla tre är några att räkna med även om konkurrensen från främst tyskar, belgare och holländarna kan vara nog så tuff.

Under tre långa träningsdagar finslipar man formen i alla tre grenarna. När Ridsport är på plats handlar det om konkörning.
– Vi ska träna med konerna på en anläggning i närheten, berättar Fredrik Persson. De har exakt samma underlag på sina banor som kommer att finnas i Göteborg både på dressyr och precisionskörningen.

Lånade hästar
De tunga lastbilarna laddade med hästar vagnar och groomar drar iväg och väl framme är koner och bollar snabbt på plats. Att banan är mindre än vad man ska köra på under EM ser Micha Freund som en utmaning. Det blir snäva svängar, dvs bra träning.

Johan Dengg är först ut och hans spann är nytt till femtio procent.
– När det blev känt i Aachen att han var tvungen att bryta fick vi många erbjudanden om att låna spann från de kuskar som inte skulle köra i Göteborg, berättar Pernillha Engström, stallchef hos Team Dengg.
–Fantastiskt och generöst.

De engelska lånehästarna räddade Johans Denggs start i Europamästerskapet.

Johan tackade ja till erbjudandet från engelsmannen Wilf Bowman Ridpley som ställer upp med två hästar som nu ska gå med svensk flagg under mästerskapet.
Under träningscampen är det första gången Johan kör dem fullt ut men allt verkade fungera bra och det engelska paret går tillsammans med Johans veteran Stella och charmören Mambo utan problem.

Vill fortsätta
Mischas vakande öga ser allt när kuskarna är igång. Han verkar trivas med sitt gäng och vill gärna fortsätta träna dem även efter årets EM.

Än så länge har det dock inte tagits några beslut om en fortsättning, först ska mästerskapet klaras av.
Och chanserna?
– Det finns en klar chans i lagtävlingen, menar Micha, individuellt blir det svårare. Men med ”a little bit of luck” så varför inte?

Om drygt två veckor är det upp till bevis. Då ska Michas gäng visa upp sin körkonst och fungera som ett lag på topp. Mitt i centrala Göteborg.

Det var också i Göteborg 2006 som Michael Freund satte punkt för en lysande karriär inom körsporten då han vann han världscupen för femte gången.


Fredrik Persson i aktion.


Groomarna en nog så viktig del av ett fyrspannsteam. Här väntar Robert Wallström på att få lasta två av Axel Olins hästar.


Slit och släp för en fyrspannskusk. I mitt nästa liv ska jag nog spela bordtennis istället, menar Johan Dengg.


Axel Olin och Camilla Christensen laddar för träningen med Micha Freund.

Uppvärmning för Team Olin.


Micha Freund och Johan Dengg sammanfattar första träningsrundan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden