Sverige
26 augusti 2020 16:30

Skärpta straff för djurplågeri

Grymhet mot djurGärningar som har inneburit allvarligt lidande för djur ska bestraffas med fängelse. Det är samtliga riksdagspartier överens om och det nya lagförslaget är uppe på bordet just nu. Med den nya brottsrubriceringen "grovt djurplågeri" kan straffet bli upp till fyra års fängelse för brott som idag leder till villkorlig dom och dagsböter.

Skärpta straff för djurplågeri
Samtliga riksdagspartier, från vänster till höger, ställer sig positiva till det nya lagförslaget. Arkivbild: Byrdak/Istock

Ridsport har upprepade gånger rapporterat om hästar som har blivit skurna, vissa så illa att de har fått avlivas. Den som idag begår den här typen av djurplågeribrott riskerar i värsta fall att dömas till villkorlig dom och dagsböter, men detta kan komma att ändras. Samtliga riksdagspartier vill nu skärpa straffen för allvarliga fall av djurplågeri, visar en rundringning som Ekot har gjort.

Främst handlar det om att införa brottsrubriceringen ”grovt djurplågeri”, där gärningar som exempelvis har inneburit allvarligt lidande för djur, har begåtts i större omfattning, eller varit särskilt hänsynslösa ska kunna ge fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Detta enligt förslaget som nu är under beredning i regeringskansliet.

– Det är de särskilt hänsynslösa brotten, där man medvetet försöker skada djur, torterar dem. Under sommaren har vi sett många fall där katter har blivit stympade, flådda, de har blivit brända. Det gäller får, igelkottar som har sparkats till döds och så vidare, säger riksdagsledamoten Yasmine Eriksson (SD) till Ekot.

Här under kan du lyssna till radioinslaget om det nya förslaget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden