Sverige
6 januari 2019 16:43

Skidstjärnor gör upp i gammal mästerskapsgren med häst

Häst på VMVid alpina VM i Åre tar den gamla mästerskapsgrenen skijoring åter plats i rampljuset. Hästar och elever från Wången samt ett gäng skidprofiler utgör lagen.

Skidstjärnor gör upp i gammal mästerskapsgren med häst
Så här kan skijoring se ut. I Åre lär dock ryttarna från Wången bära hjälm, vilket förstås är att föredra. Foto: Skijoring America
8a7bd7b02eabe249_800x800ar
Victor Öhling Norberg är en av deltagarna i Åre. Foto: Svenska Skidförbundet

Om en knapp månad startar alpina VM i Åre och då gör en gammal mästerskapsgren comeback. Skijoring, där deltagarna tolkar på skidor efter häst genom en bana, är förstås inte med som officiell VM-gren men har likväl ett delvis namnkunnigt startfält.
”Jag tyckte det så väldigt, väldigt roligt ut”, säger Victor Öhling Norberg, oftast kallad VÖN, i Radiosportens inslag om varför han tackade ja och avslöjar att han har viss tolkningsvana – dock efter skoter.

Bland de åtta deltagarna finns alltså bland andra skicross-världsmästaren Victor Öhling Norberg, samt flerfaldiga NM-vinnaren och friåkaren Wille Lindberg och World Pro Ski Tour-meriterade friåkaren Sverre Liljequist. Hästar och studenter från riksanläggningen Wången deltar också.

Schweiz var bäst

Skijoring, som kan göras efter till exempel häst eller hund, var i början av förra seklet en gren i de Nordiska spelen. Vid OS i St Moritz 29128 var sporten med som en demo-gren och schweizarna la beslag på alla medaljer. Grenen syntes aldrig mer till på OS, men den 9 februari är det dags i Åre.

”Skidåkaren tolkar med rep bakom hästen i en bana som består av hopp och portar som ska forceras och rundas samtidigt som åkaren samlar ringar som ska med hela vägen över mållinjen. Tappade ringar och missade hopp och portar ger tidstillägg. Snabbast vinner!” skriver Åre 2019 i ett pressmeddelande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden