Sverige
11 juni 2022 06:30

Skola för hästhållning utan stall och hästar blir ett fall för domstol

UPPDATERADFör tre år sedan flyttade gymnasiet in i ett gammalt lasarett. Där utbildas elever i naturbruk med bland annat hästhållning på schemat – men det finns varken stall eller hästar på skolan. Ändå får skolorna mer än dubbelt så hög ersättning som en vanlig skola just för att det kostar så mycket att ha djur. Nu blir detta ett fall för domstol.

Skola för hästhållning utan stall och hästar blir ett fall för domstol
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Det handlar om en skolkedja som finns på ett tjugotal orter i landet. Skolorna utbildar elever i naturbruk och har bland annat häst- och djurhållning på schemat.

Nu berättar Dagens Nyheter att kedjans gymnasieskola i centrala Trollhättan driver utbildning med hästhållning på schemat utan att ha varken hästar eller stallar. Samtidigt betalar kommunen ut den högre ersättningen som gymnasium med hästhållning får för att täcka kostnader för just hästar och stallar.

Företrädare för skolan menar att de uppfyller kraven i läroplanen genom att låta eleverna köras till en ridskola en gång i veckan för att ”testa på hur det är att jobba i branschen”. I ett mejl till Ridsport uppger en representant för skolan att minst 45 procent av elevernas studietid på inriktningen hästhållning genomförs i olika typer av stallmiljöer och att ”anläggningarna är noga utvalda för att svara mot de krav som Skolverket angett ska tillgodoses i utbildningen”. I mejlet poängteras också att skolkedjan har egna djuranläggningar på alla Realgymnasier som har programfördjupningen Sällskapsdjur och djursjukvård.

Enligt reglerna ska den kommun som inte själv driver ett naturbruksgymnasium betala ett belopp som räknats ut av Skolverket, enligt den så kallade riksprislistan. I höstas reagerade Trollhättans kommun och vägrade betala det höga beloppet. Detta överklagades dock av Lärande i Sverige AB, den koncern som driver det aktuella gymnasiet. Nu ska frågan avgöras i förvaltningsrätten och även lyftas i riksdagen.

Den så kallade skolpengen som kommunen får betala per elev och läsår är drygt 236 000 kronor för ett gymnasieprogram med hästinriktning. För ett teoretiskt gymnasieprogram är motsvarande siffra ungefär 90 000 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden