Ponny
12 maj 2018 17:47

Skrällseger i Vännäs – Bollnäs ponnylag till SM-final

PonnyallsvenskanDet svängde rejält när sista omgången av ponnyallsvenskans elitserie i Zon Polar reds i Vännäs. Bollnäs tog en skrällseger trots litet lag, och tidigare serieledarna Gävle tog sig inte till final.

Skrällseger i Vännäs – Bollnäs ponnylag till SM-final
Felicia Forsgren, Lovisa Bäremo och Maja Lilja vann både omgång 3 och hela serien i Zon Polar. Foto: Anna Lilja

Nu drar det ihop sig till lag-SM på Strömsholm. Under lördagen reds omgång tre av Folksam Ponnyallsvenska i Zon Polar vid Vännäs Ryttarförening, och resultatet kastade om tabellen rejält.

Med bara tre ryttare i laget tog Föreningen Bollnäs Sportryttare hem en klar seger av den tredje omgången. Bollnäs var enda laget som red felfritt rakt igenom. Inte nog med det – i hela klassen reds det bara fyra felfria ritter och av dessa var alltså tre Bollnäs-ryttare. Tvåa i Vännäs kom hemmaklubben Vännäs Ryttarförening med totalt åtta fel.

I det vinnande laget ingick Felicia ForsgrenInishturkbeg Bright Dawn, Maja LiljaOrchid’s Joshua och Lovisa BäremoSpringhill Rebellious. Klassen reds på Msv B-höjder och Felicia kvalade in till att rida Msv B så sent som förra helgen.
– Det här var galet roligt och inte alls vad vi hade väntat oss, berättar Majas mamma Anna Lilja för Ridsport.
– Vi hade absolut inte planerat in lag-SM i livet, men nu är det klart att vi ska åka till Strömsholm.

Anna ger också extra mycket beröm till Lovisa Bäremo som gick in som laget sista ryttare och satte lagets tredje nolla.
– Hon gjorde fantastiskt bra som kunde leverera med den pressen på sig.

Lördagens seger innebar inte bara att Bollnäs vann omgång tre, utan de vann även hela serien. På delad andraplats kom Stöcke Ponnyförening och Gävle Ponnyklubb. Till SM-finalen går Stöcke eftersom de hade bäst individuella resultat från den tredje omgången. Gävle som lett serien sedan start fick alltså se sig snuvade på finalplatsen när sista omgången ridits.

Vad Anna Lilja vet har Bollnäs ponnylag inte varit i SM-final tidigare. Det har däremot dottern Majas häst Orchid’s Joshua varit, men för Maja själv blir det första gången. Maja berömmer sin ponny efter dagens insats.
– Han är jättesnäll och en riktig läromästare, jag har lärt mig så mycket av honom under de här tre åren jag haft honom, säger Maja.
– Ibland kan han vara jätteseg och ibland taggad, idag var han jättetaggad.

Maja blir 14 år till hösten och har tidigare ridit två SM. Vid förra årets inomhus-SM kom hon och Joshua på en elfte plats i finalen. Hon tror att Bollnäs har goda chanser på Strömsholm.
– Vi har bra ryttare och bra ponnyer.

Om de kan åka med fullt lag till Strömsholm vet inte Maja, men uppenbarligen går det bra att vinna med bara tre ekipage i laget också. Laget tycker Maja har en bra sammanhållning, trots att de inte bor så nära varandra. Maja bor utanför Kramfors och bytte klubb förra året just för att få möjligheten att rida i lag.
– Vi stöttar varandra och det är som vi känner varandra även om vi egentligen inte ses så ofta, bara på tävling.

Vilka lag som går vidare från Zon Nord, Zon Central, Zon Öst, Son Väst och Zon Syd avgörs nästa helg.

Preliminärt slutresultat i Folksam Ponnyallsvenska Zon Polar efter tre omgångar:

1 Bollnäs SR 13 poäng
2 Stöcke PF 11,5 poäng
_____________________
2 Gävle PK 11,5 poäng
4 Vännäs RF 10 poäng
4 Vindelns RK 10 poäng

Resultat Vännäs

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-