Hoppning
11 oktober 2020 09:10

Skyrup tog greppet om zon Södra – och Hagens RF om zon Västra

Lag-SMStriden om finalbiljetter till lag-SM fortsätter. I helgen avgörs det vilka lag som går vidare från zon Södra och Västra i Folksam Elitallsvenska. Skyrup Country Club Ryttarförening ligger i topp inför söndagens avgörande 1,40-klass i Lund – och det lär bli tajt med idel panglag på startlinjen. I topp i zon Västra ligger Hagens Ridsportförening.

Skyrup tog greppet om zon Södra – och Hagens RF om zon Västra
Skyrups lag var snabbast. Foto: Privat

Det var spännande in i det sista mellan Skyrup Country Club Ryttarförening och Österlens Ridklubb när Folksam Elitallsvenska drog igång i zon Södra hos Lunds Civila Ryttarförening under lördagen. Det blev sista ryttaren för Skyrup som avgjorde det hela. Jüri Sokolovski satte en snabb felfri runda med stoet Järta, vilket placerade laget högst upp på pallen.

Både Skyrup och Österlen hade fått ihop två panglag. Skyrups övriga lag bestod av inga mindre än Sofia Farman Zetterman med Bernadette M&C, Magic Park Stables beridare Camilla Fliedner Ernst, och regerande svenska mästaren för young rider, André Brandt, med Stallion Trophy-vinnaren Casanova Hästak. Den sistnämnde var mycket nöjd med sina lagkamrater i Lund.
– Det känns som att vi har ett bra lag. Vi har en bra laganda och stöttar varandra. Jag hoppas verkligen att vi kvalar till lag-SM och tar medalj.

Du var snabbast i laget?
– Ja, men jag rev sista. Jag är så arg på mig själv, säger André Brandt.

Hur är är Royne Zetterman som lagcoach?
– Han är väldigt fokuserad och tar bra beslut om hur vi ska rida. Han har alltid en tanke bakom allt han säger, han är helt enkelt en mycket bra coach.

Både Skyrup och Österlen plus Flyinge var felfria på sista raden, och det avgjordes alltså på tiden. Skyrup slutade på 107,72 sekunder, Österlen stannade klockan på 109,56 sekunder och Flyinge red i mål på totalen 113,16 sekunder.

Österlens lag hade också samlat ihop idel toppryttare. Laget bestod av regerande svenska mästaren för juniorer, Ingemar Hammarström, med Captain Sparrow 5, systern Selma Hammarström med Seed, syskonens tränare och ryttarfenomenet Shane Carey med Ringwood Cassero, och Linnea Ericsson-Carey med Contenance.

I zon Västra handlade det verkligen om en sekundstrid när Hagens Ridsportförening gled i mål på totaltiden 113,24 sekunder hos Lidköpings Ridklubb – precis framför näsan på Billdals Ridklubb som fick stopp på klockan bara någon sekund efter.

Folksam Elitallsvenska delas in i fem zoner: Norra, Östra, Mellersta, Västra och Södra. De tre bästa lagen från varje zon går till final på Strömsholm vecka 47. I och med pandemin ställdes första omgången av Folksam Elitallsvenska in, och andra och tredje omgången avgörs på samma plats under samma helg.

Mellersta och Östra är redan avgjorda, och under söndagen avgörs det vilka lag som går vidare i zon Södra och Västra. Efter lördagens 1,30-hoppning höjs då hindren två pinnhål till 1,40, och av lördagens sekundstrid att döma lär det bli en tuff kamp om finalbiljetterna i både Södra och Västra.

Sista och avslutande omgången i Folksam Elitallsvenska är omgång 2 och 3 i Norra zonen som rids vecka 42 hos Sundsvalls Ridklubb.

Resultatlistor Lund.

Resultatlistor Lidköping.

Folksam Elitallsvenska lag-SM 2020 – regler.

Aktuell ställning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden