Hoppning
12 augusti 2020 10:24

Carlsberg HE bästa 5-åring i Falsterbo

Folksam OpenDet var taggade ryttare och även 5-åriga unghästar som äntrade den stora gräsbanan i onsdagens final i Folksam Open. Slutligen sken solen lite extra på det vinnande ekipaget, Camilla Flieder Ernst och Carlsberg HE, som var en av endast två dubbelnollor i klassen.

Carlsberg HE bästa 5-åring i Falsterbo
Camilla Fliedner Ernst blev den lyckliga vinnaren i 5-årsfinalen med Carlsberg HE. Foto: Roland Thunholm

Under onsdagsmorgonen var det äntligen finaldags för 5-åringarna i Falsterbo. 18 ekipage kom till start efter att ha ridit dubbelt felfritt i de två första omgångarna. Solen sken över de folktomma läktarna när första ekipaget äntrade banan i klassen som gick över 1,20-hinder med bedömningen A:1a.

Första ekipaget vidare till omhoppning blev Simply Red (val f-15 e Singular LS La Silla-Landlord, uppf Sörsjö ridcenter AB, äg Ahorses Ridcenter AB) som bjöd på mycket luft i sprången med Sandra Carlsson i sadeln. Duon gick i mål felfritt till ytterst begränsat ”publikjubel” och ryttaren såg väldigt glad ut.

Norrmannen Olav Aklestad, som driver O.N. Sporthorses tillsammans med Nellie Berntsson, gjorde en offensiv ritt på Newton (val f-15 e New Port-W-Heartbreaker, uppf Johanna Wall, äg MH Equestrian AB) och ekipaget gick i mål felfritt på 86,53 sekunder, vilket var den snabbaste tiden i grundomgången. Amanda Ericsson med CCStud’s Kind of Special (val f-15 e I’m Special de Muze-Indoctro, uppf D. Carlberg & Son Intressenter AB/CC Stud, äg Amanda Ericsson & Bork Stables) var ytterligare ett av de felfria ekipagen – och duon gick i mål till tonerna av Jimmy Janssons mellolåt ”Amanda”.

Efter en lite trist inledning med Tabounette (sto f-14 e Kannan-Cortez, uppf AB Tjörndala Mink, äg AB Tjörndala) fixade André Brandt en plats i omhoppningen med Xtra Hästak (sto f-15 e Heartbeat-Cortus, uppf/äg Hästak AB), liksom Thomas Ryan och välhoppande Smokey (val f-15 e Stakkato Gold-Espri, uppf Erich Stevens, äg Jumper Horses Sweden) som gjorde en riktig stilrunda.

Sofia Farman Zetterman var sist ut med Bella Rose S (sto f-15 e Silber Sky F-Lasandos, uppf Anita Schenck, äg Royne Zetterman AB och Knut-Axel Nordenbelt). Efter en touch på första hindret var det inget som kunde hindra Sofia Farman Zetterman från att äntra omhoppningen med två hästar av två möjliga. Hon skulle egentligen haft tre 5-åringar till start, men kom till start med två. Magic’s Aer ströks i sista stund. Magic’s Anna (sto f-15 e Magic Park-Feliciano, uppf/äg Royne Zetterman AB) var hennes andra felfria häst.

Equestrian Sport
Stilstudie av André Brandt och Xtra Hästak som knep tredjeplatsen. Foto: Roland Thunholm

Kamp om tiden

Slutligen gick således 11 ekipage av 18 till omhoppning.

Först ut i omhoppningen var Sandra Carlsson och Simply Red som återigen visade stor kvalitet i de luftiga sprången. Tiden stannade på 53,22 sekunder och med noll fel satte det ribban för resten av startfältet.

Supersnabbe Olav Aklestad satte direkt av i ett friskt tempo med Newton som var med på noterna. Ekipaget passerade mållinjen på tiden 49,66 sekunder, men med ett nedslag.

Sofia Farman Zetterman gjorde ett offensivt försök att slå tiden med vägvinnande Magic’s Anna, men efter en snäv sväng kom ekipaget ur rytm och slutresultatet blev 8 fel.

Därefter var det dags för Camilla Flieder Ernst och Carlsberg HE (val f-15 Clarimo- Diamond Serpent, uppf Tonje Svendsen, äg Royne Zetterman AB) och de visade genast var skåpet skulle stå. Felfritt resultat och tiden 47,83 sekunder placerade ekipaget i ledningen med fem ekipage kvar.

Bästa tiden fick André Brandt som satsade friskt med Xtra Hästak. Tiden stannade på 46,56 sekunder men ekipaget fick dessvärre med sig ett nedslag. Likadant var det för Sofia Farman Zetterman som fick med sig en bom med Bella Rose S, men bägge ekipagen placerade sig slutligen ändå som trea respektive fyra i klassen.

Vann gjorde Camilla Flieder Ernst och Carlsberg HE som var en av två dubbelnollor. Tvåa blev det andra dubbelt felfria ekipaget, som var Sandra Carlsson och Simply Red.

Femma blev Thomas Ryan och atletiske Smokey som fick ett nedslag i omhoppningen med tiden 48,20 sekunder.

Resultatlista Folksam Open final för 5-åriga hästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från SM i Falsterbo (48)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden