Hoppning
18 augusti 2020 11:01
Ridsportplus

Maria Gretzer: ”Vi fick mycket skit, men det var värt det”

Tog fajtenHon orkar knappt tänka på all skit och all ilska de fick ta emot, när de talade om hur dåligt många ponnyryttare red och att något måste göras. "Nu har vi äntligen fått igenom vårt budskap och jag ser en helt annan ridning i dag", säger Maria Gretzer, inverkansdomare på SM för ponny och children.

Maria Gretzer: ”Vi fick mycket skit, men det var värt det”
Maria Gretzer var en av pionjärerna när det gäller inverkansridning. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har gått närmare tio år sedan Maria Gretzer, Pether Markne och andra inom ridsporten satte ned foten. Något måste hända inom ponnyhoppningen, där nivån var långt ifrån acceptabel på många ryttare. De började prata om vikten av inverkansridning.
    − Vi fick mer skit än jag vill tänka på. Det var hatmejl och brev om att det var fel att tvinga barnen att rida snyggt. Men vi hade Svenska Ridsportförbundet i ryggen, och vi tog oss igenom det.
    − Och nu äntligen har de flesta förstått att inverkansridning inte handlar om att trampa ner hälen eller vara rak i ryggen.

    Ser fina händer

    Maria Gretzer ägnade en heldag åt att bedöma 225 ritter under SM för ponny och children i Falsterbo i förra veckan, och det hon sett är något helt annat än då, för tio år sedan.
    − Många ritter är otroligt fina. Ryttarna har lugnare händer och använder sitsen väl. Av det jag såg i torsdags kan jag dra slutsatsen att det var värt allt strul vi hade.

    Equestrian Sport
    Clara Hermelin och Mr Jack Sparrow fick 29,2 i inverkanspoäng, den högsta poängen som delades ut under torsdagens inverkansbedömning i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

    Maria Gretzer konstaterar att inverkansridning nu är etablerat. Det ingår i tränarfortbildningen och tränarna använder sig av det.

    − Vi har också många duktiga unga ryttare som rider väl och är goda förebilder, som Stephanie Holmén, Petronella Andersson, Jonna Ekberg och Ingemar Hammarström för att bara nämna några.

    Vad handlar då inverkansridning om?
    − Ska man sammanfatta det med ett par ord är det rytm och balans, vilket är två viktiga ingredienser i hoppningen. Kroppskontroll är ett annat nyckelord. Du ska rida med små rörelser och ha god känsla i handen.

    Kroppskontroll är ett annat nyckelord

    Vid tävlingar med inverkansbedömning är det tre bedömningsgrupper som poängsätts: Häst och ryttare – tempo, rytm och balans, Häst och ryttare – kommunikation, samt Ryttare – sits och position. Tio poäng kan delas ut per grupp, med 30 poäng som max.

    Maxpoäng sällsynta

    Högsta poängen under SM, 29,2, delades ut till C-ponnyryttaren Clara Hermelin.
    − Det är sällan man delar ut maxpoäng. Det kan ha hänt i Scandinavium någon gång, i ponnyklassen där, men då är det också lite mer show.
    − Och har man väl fått maxpoäng har man ju inget mer att sträva efter som ryttare.

    Maria Gretzer slår sig inte till ro nu när inverkansridningen har blivit en väl etablerad del av hoppningen.
    − Jag brinner för tränarsystemet. Jag och Björne Carlsson håller i en del tränarfortbildningar, och där jobbar vi med att entusiasmera tränarna.

    Länk till inverkansprotokollet

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt från SM i Falsterbo (48)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden